Google køber sig til kunstig intelligens

Google opkøber virksomheden DeepMind, der har specialiseret sig i kunstig intelligens. Prisen lyder angiveligt på over 2,7 milliarder kroner.

Google opkøber virksomheden DeepMind, der har specialiseret sig i kunstig intelligens. Prisen lyder angiveligt på over 2,7 milliarder kroner. Foto: DeepMind Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kun små to uger siden, at Google sidst havde den helt store pengepung fremme, da søgegiganten købte firmaet Nest Labs for 17,5 milliarder kroner. Nest producerer intelligente termostater og røgalarmer, der automatisk kan regulere og overvåge hjemmet, som brugeren så kan følge med i på nettet og via sine mobile enheder.

Og nu ser det ud til, at Nest, og Googles øvrige og enorme portefølje af produkter, bliver endnu smartere. Søgegiganten har bekræftet, at de overtager den britiske iværksættervirksomhed DeepMind. En virksomhed, som har specialiseret sig i kunstig intelligens og neurovidenskab.

Google har over for mediet Re/code bekræftet købet, men vil ikke specificere, hvor store summer, opkøbet dækker over, men ifølge siden The Information har Google betalt over 500 millioner dollars for DeepMind - over 2,7 milliarder kroner. The Information rapporterer yderligere, at kilder tæt på overtagelsen siger, at Facebook i slutningen af 2013 lå i forhandlinger med DeepMind vedrørende et opkøb.

Grundlagt er neurovidenskabsmand

DeepMind arbejder med at gøre computere i stand til at tænke som mennesker. Blandt andet er den kunstige intelligens blevet demonstreret af robotter, som spiller computerspil, og som derigennem lærer og erfarer.

DeepMind er blandt andet grundlagt af neurovidenskabsmanden, spildesigneren og skakspilleren Demis Hassabis. Derudover står også Shane Legg og Mustafa Suleyman bag DeepMind, der har hovedsæde i London.

Jaan Tallinn, der blandt andet har været med til at udvikle Skype og Kazaa, har været blandt investorerne i DeepMind.

Har nedsat etisk komité

Det er endnu uklart hvordan og i hvilke produkter, Google vil bruge DeepMind. Pilen kan pege i flere retninger. Analytikere peger på, at Google eksempelvis kan implementere DeepMinds specielt udviklede algoritmer i deres søgemaskine, som kan gøre Googles søgeresultater bedre og mere præcise.

Googles investering i kunstig intelligens kan dog også ses i lyset af søgegigantens massive opkøb af robotter sidste år. I 2013 købte Google ikke mindre end otte robotvirksomheder, blandt andet Boston Dynamics, der arbejder sammen med det amerikanske militær, og som har skabt imponerende og særdeles menneskelignende robotter. 

Satiriske røster har da også allerede lavet sammenligninger med de dystopiske robotter fra filmen Terminator, hvor robotter og maskiner forsøger at overtage menneskeheden. Det scenarie vil Google dog til livs, og oplyser i forbindelse med overtagelsen af DeepMind, at de har nedsat en etisk komité, som skal sikre, at den kunstige intelligens ikke bruges uetisk og ureglementeret.

Google arbejder allerede med kunstig intelligens

Opkøbet af DeepMind er imidlertid ikke Googles første skridt i arbejdet med kunstig intelligens. Google indgik sidste år et samarbejde med en underafdeling i den amerikanske rumfartsorganisation NASA om at undersøge netop kunstig intelligens.

Google og NASA studerer fænomenet ved hjælp af en speciel kvantecomputer, som skal belyse, hvordan maskiner og computerer lærer og dermed bliver bedre til at håndtere og analysere store mængder information.

Det er dog ikke kun Google, der arbejder på at forstå kunstig intelligens. På det seneste har flere selskaber bevæget sig i samme retning. Facebook har hyret Yann LeCunn, professor fra New York University, til at lede deres deres afdeling for kunstig intelligens, IBMs supercomputer Watson arbejder med »deep learning« og Yahoo købte i oktober sidste år selskabet LookFlow, der arbejder med billedgenkendelse og kunstig intelligens.