Google jager børn som nye brugere

Særlige konti for børn under 13 år skal give børnene adgang og forældrene mulighed for at holde øje med, hvad de ser, og hvilke oplysninger der samles ind om dem. Det er et potentielt minefelt, som internetgiganten er på vej ind i.

Børn under 13 år kan ikke få deres egen Facebook-, Google- eller Apple-konto og må enten lyve om deres alder eller bruge forældrenes. At give dem deres egen konto er et særdeles følsomt emne, fordi der ikke er tiltro til, at beskyttelsen af privatlivets fred respekteres. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google lægger op til ballade med sine planer om, at børn under 13 år snart vil kunne få deres egen konto til nogle af internetgigantens mange nettjenester.

Google arbejder for øjeblikket med en udgave af videodelingstjenesten YouTube til unge med ekstra muligheder for, at forældrene kan styre, hvad børnene kan se, samt med børnevenlig adgang til f.eks. Googles postsystem Gmail, Googles sociale netværk Google og flere Google-applikationer, siger kilder til den britiske finansavis, Financial Times.

Kamp om de unge

Lige nu må børn under 13 år ikke bruges hverken Google, Apple, Facebook eller de øvrige internetgiganter. Når man opretter en konto og angiver sin alder til under 13 år, nægtes man videre adgang. Virkeligheden er dog en anden. Utallige har alligevel oprettet sig som brugere men opgivet falsk fødselsår, hviket selskaberne ikke kan kontrollere, eller også har deres forældre oprettet dem som brugere. Alternativt skal de bruge forældrenes adgang, når de f.eks. henter nye applikationer ned til deres telefoner, hvilket mange voksne ikke er glade for eller trygge ved.

Man kan ikke komme ret langt på telefoner og tavle-PCer med Googles mobilstyresystem Android uden en Gmail-adresse.

Men giganterne vil rigtigt gerne have fat i også de helt unge for at vænne dem til at bruge netop deres tjenester og dermed få et trofast publikum. Googles løsning skal være, at forældrene på YouTube vil kunne styre, hvad børnene må se, og hvilke oplysninger Google indsamler om dem.

Særlig beskyttelse af børn

Netop privatlivets fred er et særdeles følsomt og ømt punkt, og det er ikke blevet mindre efter den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens mange afsløringer af omfattende amerikansk dataspionage og overvågning.

Google er allerede i vælten - og modvind - for at drive omfattende dataindsamling gennem sine mange og meget brugte gratis tjenester. Senest har samkøringen af omkring 60 tjenesters brugerbetingelser givet internetgiganten mulighed for også at samkøre data om brugerne, som hidtil lå spredt.

USA har en særlig databeskyttelseslov for unge, »Children's Online Privacy Protection Act« (COPPA). Den sætter strikse begrænsninger for, hvordan oplysninger om børn under 13 samles ind. Blandt andet skal forældrene give deres samtykke, og de voksne skal kunne kontrollere, hvordan de indsamlede data bruges i annonceøjemed.

Stor opmærksomhed om privatlivsbeskyttelsen

»Hvis ikke Google går dette på den rigtige måde, vil det true millioner af børns privatliv og fjerne forældrenes mulighed for at træffe meningsfulde beslutninger om, hvem der kan indsamle oplysninger om deres børn,« siger Jeff Chester, som er direktør for Center for Digital Democracy, til den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Han har informeret de amerikanske myndigheder om, hvad der foregår, og hvis Google gør alvor af sine planer, vil de blive fulgt tæt af borgerrettighedsgruppen.

Det sociale netværk Facebook indgav i juni patentansøgning på en ny slags konto for børn under 13 år. Her skal barnet angive navnet på en voksen, der allerede har en Facebook-konto, hvis aktivitet Facebook vil kontrollere for at bekræfte deres identitet. Den voksne vil så kunne følge med i barnets brug af Facebook.

Google-talsmand Peter Barron »vil ikke kommentere rygter og spekulationer«.

De amerikanske IT- og telemyndigheder vil heller ikke kommentere planerne, før de får konkrete oplysninger om dem.