Google fjerner privatlivsstyring på Android

En funktion, som gør det muligt at fratage apps tilladelser til f.eks. at kikke i adressebogen, forsvinder i den nyeste opdatering af styresystemet Android.

Android 4.3, som kom i sommer, rummer en funktion, som gør det muligt selv at bestemme, hvilke apps/småprogrammer der på telefonen eller tavle-PCen har adgang til hvilke funktioner. Men nu har Google i det skjulte fjernet den i opdateringen til den nye Android 4.4.2. Arkivfoto: Beck Diefenbach, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny funktion i Googles mobilsoftware Android, som skulle gøre det muligt at blokere for, at apps/småprogrammer indsamler personlige oplysninger fra adressebogen eller om telefonens placering, er blevet fjernet igen af Google.

Ifølge internetgiganten kom funktionen, som på engelsk hedder »Apps ops«, »ved en fejl« med, da Android i sommer blev opdateret til version 4.3, men i den nyeste udgave, Android 4.4.2, er den nu fjernet. Dermed bliver man nødt til at acceptere, at visse apps får adgang til personlige oplysninger, hvis man vil kunne anvende dem.

EFF: Gør den i stedet bedre

Funktionen er fjernet, uden at Google selv har skiltet med det. Det gjorde i stedet borgerrettighedsgruppen Electronic Frontier Foundation (EFF).

»Vi er mistænksomme over for forklaringen og tror ikke, at det på nogen måde berettiger at fjerne funktionen snarere end at forbedre den,« siger Peter Eckersley, direktør for teknologiprojekter hos EFF.

Med »Apps ops« har man selv kunnet bestemme, om en given app skal kunne aflæse ens geografiske placering her og nu, aflæse kontakter, sende SMS-tekstbeskeder/MMS-billedbeskeder, kunne bruge telefonen, kunne ændre indstillinger og kunne holde telefonen eller tavle-PCen fra at gå i dvaletilstand.

Manglende opdatering giver risici

Skulle man vælge at beholde sin nuværende Android-version og ikke opdatere til den nye Android 4.4.2, risikerer man dog ifølge EFF at udsætte sig selv for unødige sikkerhedsrisici. Som verdens mest udbredte mobilstyresystem - 81 procent af samtlige leverede smartphonetelefoner i 3. kvartal kom med Android - er netop Android et yndet hackermål. Derfor sikkerhedslappes mobilstyresystemet jævnligt, efterhånden som nye trusler opdages.

»Apps Ops' forsvinden er alarmerende nyt for Android-brugere. Det faktum, at man ikke kan slå appens tilladelser fra, er et hul til Helvede i Androids sikkerhedsmodel, og en milliard menneskers data suser igennem det. Pinligt nok er det også et, som Apple fik fikset i iOS (Apples styresystem, red.) for flere år siden,« skriver Peter Eckersley.

Svært at begrænse

Smartphonetelefonerne rummer rigtigt mange personlige oplysninger, fordi telefonerne er blevet det vigtigste kommunikationsmiddel for mange.

Når man henter en app fra Google Play, kan man se, hvilke tilladelser den kræver for at kunne fungere. Problemet er, at man ikke umiddelbart kan slå dem, som man selv synes er urimelige, fra. I nogle tilfælde kan IT-sikkerhedsprogrammer styre tilladelserne, men det kræver, at man har såkaldt rodadgang - og ikke blot brugeradgang - til sin telefon eller tavlecomputer. Det er ikke noget, som menigmand normalt vil pille i, fordi forkert håndtering kan betyde, at telefonen eller tavle-PCen ikke fungerer bagefter.