Google får millionbøde for Streetview-bommert

Sagen om streetviewbilerne, der samlede private menneskers data op fra trådløse netværk i nærheden af bilerne, udløser nu en bøde, der dog ikke kommer til at slå hul i Googles kasse.

Google har også været på kanalrundfart i København Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Googles berømte streetview-biler, med det markante høje kamera på taget, kørte rundt og tog billeder i Europa for fem år siden, kom bilerne til at samle en del mere end bare billeder sammen. Bilerne loggede nemlig også ved en fejl den datatrafik, der løb gennem de åbne, trådløse netværk, bilerne kørte forbi - og den sag har nu udløst en bøde på en million danske kroner i Tyskland.

Bøden, der næppe vil rykke mange kommaer i Googles regnskaber, er nær den maksimale bøde, der kan gives for sådan en forseelse i Tyskland.

Sagen er dog alligevel pinlig for internetgiganten, der indtil sent i processen fastholdt sin uskyld. Pointen med overhovedet at overvåge de netværk, bilerne kørte forbi, var at stedbestemme dem, så de kunne bruges til at hjælpe lokaliseringstjenester i blandt andet mobiltelefoner. Men bilerne nøjedes ikke med blot at registrere netværkenes eksistens - de indsamlede og gemte også data som mails, kodeord og andre private ting.

Myndigheder i flere lande har protesteret kraftigt overfor Googles praksis, men sagen blev sat på standby, da Google for et par år siden forklarede, at der var tale om et uheld. Senere viste en intern rapport, at mindst een Google-ansat havde kendt til problemet på forhånd, og havde forsøgt at gøre sine chefer opmærksomme på det - og da den oplysning kom frem, blussede sagen op igen, og en række datatilsyn protesterede.

Google er blevet mødt af trusler om bøder og rettssager i flere lande, blandt andet i Storbritannien. I Tyskland har Streetview-projektet vist sig så besværligt at gennemføre, at Google helt har droppet det. Tyskerne har, på grund af landets fortid, et særligt anstrengt forhold i spørgsmål om privatlivsbeskyttelse, og mange tyskere har derfort bedt Google om at slette deres ejendomme fra Streetview-billederne, hvilket tidligere har givet Tyskland tilnavnet 'Blurmany', fordi utallige ejendomme er tværet ud til ugenkendelige klatter på Googles billeder.

Google har selv forklaret, at de mange data nu er slettet - og i øvrigt undskyldt for bommerten.

»Dette er en af de værste sager om krænkelse af databeskyttelsesreglerne, der indtil videre har set dagens lys,« siger databeskyttelseskommisær i Hamborg, Johannes Caspar til New York Times.

Når Google skal betale sin bøde på en mio. kroner, bliver det næppe et problem at få pengene udbetalt nede i banken. Selskabet gav sidste år overskud på omkring 60 mia. kroner.