Google får maksimumbøde for lovbrud

Internetgigantens samkøring af brugerdata er ulovlig, siger det franske datatilsyn.

Google skal på sin franske hjemmeside offentliggøre datatilsynets afgørelse, som betyder en bøde på 1,1 millioner kroner. Foto: Joel Saget, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det franske datatilsyn har givet internetgiganten Google den størst mulige bøde på 1,1 millioner kroner for ikke at have ændret sin praksis med at spore og gemme brugeroplysninger, så det overholder fransk lovgivning.

Google skal også i 48 timer bringe datatilsynets afgørende på sin franske hjemmeside, google.fr, og det skal ske inden for otte dage regnet fra 3. januar.

Balladen skyldes, at Google i marts 2012 verden over ændrede på sine brugerbetingelser, så de blev identiske for alle Googles nettjenester. Det betød samtidig, at Google kunne samkøre oplysninger om brugerne af f.eks. Gmail, YouTube, Google+ m.fl., hvilket ikke hidtil havde været muligt.

Skal lægge kortene på bordet

Datatilsyn i en lang række lande har siden gransket sagen, og flere steder har Google fået bøder, fordi samkørslen er ulovlig.

Det franske datatilsyn, CNIL, hæfter sig især ved, at brugerne ikke fik mulighed for at vælge ændringerne fra.

»Selskabet oplyser ikke tilstrækkeligt sine bruger om betingelserne, hvorunder deres personlige data indsamles, ej heller om formålene med indsamlingen,« lyder CNILs begrundelse.

Google skal fortælle, hvilke oplysninger der samles ind, hvordan og hvor længe de gemmes, og hvad de bruges til. Google skal også sikre sig tilladelse fra brugerne, før der bliver gemt cookier - små tekststumper, der bruges til at tilpasse tjenester og til at spore folk - på folks computere, tavle-PCer og mobiltelefoner.

Maksimumbøde er småpenge

Der er tale om den hidtil største bøde, som datatilsynet har givet. Begrundelsen er omfanget og alvorligheden af lovbruddene. De 1,1 millioner kroner eller 150.000 euro er dog ubetydelige småpenge for Google-koncernen, som i 2012 havde et overskud på 10,7 milliarder dollars.

I Spanien, hvor Google også er i søgeren, kan der gives bøder på op til en million euro, mens det tyske datatilsyn kan straffe med 300.000 euro i bøde. Også Storbritannien, Italien og Holland er i færd med at undersøge, om Google har overtrådt loven.

Google hævder selv, at ændringerne af brugerbetingelserne er foretaget for at kunne tilbyde brugerne »enklere og mere effektive tjenester«.