Google får aftale om digitale bøger

Udgiverne kan nu sige nej til, at internetgiganten scanner udgåede titler ind for at sælge dem på nettet. Forfatterne bebuder dog fortsat kamp.

Google Bøger rummer også et større udvalg af ældre, danske værker, her Holbergs Peder Paars. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syv års stridigheder er slut med den aftale, som internetgiganten Google torsdag indgik med en række amerikanske udgivere om at få lov til at scanne og udgive udgåede bøger.

Google og Association of American Publishers (AAP) nåede torsdag til enighed om betingelserne for, at Google kan indscanne bogmateriale og stille det til rådighed gennem sin internettjeneste Google Bøger. Her kan brugerne blade sig gennem op til 20 procent af bøgerne i det digitale bibliotek og siden købe digitale udgaver gennem Googles netbutik, Google Play - dog fortsat ikke i Danmark. Udgiverne får så en procentdel af salget.

20 millioner bøger scannet ind

Lige nu er omkring 20 millioner bøger scannet ind i samarbejde med biblioteker og universitetsbiblioteker. Men forfatterforeningen Authors Guild lagde sammen med udgiverforeningen AAP i 2005 sag an mod Google for overtrædelse af ophavsretsloven.

Tre år senere, i 2008, enedes parterne om, at Google betaler 125 millioner dollars til alle forfattere, hvis værker er blevet scannet, men blandt andet det amerikanske justitsministerium fandt aftalen ulovlig, og en domstol forkastede den siden.

Nu har udgiverne fået en aftale i stand, hvorefter de selv kan sige fra. Til gengæld er forfatterne fortsat utilfredse og har bebudet at fortsætte kampen for deres ophavsret.