Google-direktør: Overvågning skader tillid til Internet

Større gennemsigtighed er vejen frem, hvis ikke man vil ødelægge nettets betydning, siger internetgigantens ansvarlige på området.

Tillid til nettet er altafgørende for fremtiden, mener Googles ansvarlige for gennemsigtighed, direktør Nicklas Lundblad. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overvågningsskandalen fra USA, hvor den amerikanske efterretningstjeneste NSA er taget i at have nærmest direkte adgang til datalagrene hos de store teknologigiganter, har udrettet stor skade på tilliden til Internet.

Det siger internetgiganten Googles ansvarlige for gennemsigtighed, Nicklas Lundblad, oven på de seneste måneders afsløring på afsløring af den grad af overvågning, som NSA udfører.

»Naturligvis har det påvirket hele nettet og ikke kun os som internetselskab. Folk har nu brutalt set, at der sker en overvågning, som de ingen indflydelse har på, og dermed har folks tillid til nettet lidt et knæk. Det vil på lang sigt have en negativ effekt på den økonomiske udvikling, men det er nu vores job at forsøge at genskabe tilliden. Der sker også overvågning i Europa, men tilliden afgør, hvor meget folk ønsker at bruge penge på Internet, og dermed er det en af nøglefaktorerne for, hvor godt vi klarer os,« siger Nicklas Lundblad.

Fremlægger myndighedernes henvendelser

Er Googles egen gennemsigtighed god nok?

»Det er et interessant spørgsmål. Nej, det er den ikke, men vi rykker definitivt i den rigtige retning. Vi kan alle blive bedre, men det er en løbende udvikling. Hvis det imidlertid ikke løses, er vi alle tabere, fordi folk så ikke bruger nettet som en af de mest kraftfulde innovationer i mange årtier,« siger Nicklas Lundblad, der er svensker.

Han fremhæver Googles årlige gennemsigtighedsrapporter, hvor internetgiganten fremlægger, hvor mange anmodninger om udlevering af oplysninger og krav om spærring eller lukning af konti eller sider man modtager fra myndighederne. De har inspireret andre teknologigiganter til også at lægge oplysninger frem for offentligheden for at underbygge tilliden.

»Gennemsigtighedsrapporterne gør det samtidig sværere for de demokratiske lande at sige til ikke-demokratiske lande, at de ikke må censurere nettet og filtrere indholdet. Jeg synes, at der er stor plads til anonymitet på nettet, og vi arbejder selv på at kryptere mere af trafikken. Men hvis hele nettet ender med kun at blive brugt anonymt, så har man mistet meget. Der skal dog være anonyme steder, hvor man kan diskutere anonymt. Balancen er ikke ramt, men man skal være et politisk geni for at kunne angive, hvordan man opnår denne balance,« siger Nicklas Lundblad, som torsdag talte på den femte »Dansk Internet Governance Forum« på Handelshøjskolen CBS på Frederiksberg om nettets fremtid.

Kontrol over egne data

Hvor meget bruger du selv krypterede tjenester, for nu fremgår det jo, at NSA har brudt krypteringen?

»Sjældent, men jeg bruger dem. Selv om krypteringen er brudt, er ikke al kryptering brudt. Der findes stadig masser af kryptering, som ikke er brudt, og jeg bruger f.eks. selv Google uden at være logget ind,« siger Nicklas Lundblad.

Han er grundlæggende enig i, at brugerne bør kunne styre, hvordan deres egne data bruges.

»Vi vil gerne have, at brugerne har kontrol over deres egne data. Jeg synes selv, at jeg har kontrol over mine data. Hvad jeg publicerer offentligt på nettet, kan alle naturligvis bruge - og det har jeg det fint med,« siger Google-direktøren.

Facebook-stifter: I ødelægger det for os

Også Facebook-stifter Mark Zuckerberg har for nylig klandret efterretningstjenesternes overvågning for at være ødelæggende.

»Svarene på de NSA-sager, som er eksploderet, er en stor sag for det Internet, som er en global platform. Og nogle af regeringens udtalelser har efter min mening været dybt uhjælpsomme. »Jamen, vi udspionerer kun ikke-amerikanere.« Ja, tak for det. Vi forsøger at levere en international tjeneste, ikke at blive knust ude på alle de steder,« sagde han forleden på en konference i San Francisco.

Facebook, Google og Microsoft har lagt sag an mod den amerikanske stat for at kunne offentliggøre, hvor mange henvendelser de har fået om udlevering af oplysninger om folk. Det må de nemlig ikke bare rykke ud med, fordi det strider imod »Foreign Intelligence Surveillance Act«-lovgivningen.