Google-chef: »Kodeordet er dødt«

Både Google og Apple bevæger sig væk fra det aldrende og usikre kodeord. I stedet skal vores fingre og tøj låse vores elektronik op.

Kodeord på nettet er gammeldags og usikkert, lyder det fra Google, der vil droppe kodeordet. Det samme gør Apple i deres nye telefon, iPhone 5S. Foto: Scanpix/Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er din digitale adgangskode »password«, »123456«, »fodbold« eller »hejhej«, så er der overhængende fare for, at andre alt for nemt og upåagtet kan få adgang til din data. De koder ligger nemlig alle på en top tyve, når det kommer til danskernes foretrukne adgangskoder.

Men selv hvis dit kodeord er langt mere kompliceret og indeholder både tal og versaler, er det slet ikke sikkert nok. Sådan lyder det fra Googles chef for informationssikkerhed, Heather Adkins.

På en konference, afholdt af mediet Techcrunch, talte hun om, hvordan udviklere og iværksættere i fremtiden skal arbejde med sikker software. Her havde hun en dyster prognose. I hvert fald, hvis man er et kodeord.

»Kodeordet er dødt,« lød det fra sikkerhedschefen.

Hun understregede, at Google er færdige med kodeord, og at søgegiganten bevæger sig væk fra brug af disse. Det kræver imidlertid stadig et kodeord, når du skal tjekke din Gmail, kalender eller Google Drev. Her fremhæver Heather Adkins Google to-trins autentificering.

Det er en metode, som Google bruger, hvor brugeren tilknytter en telefon til sin Google-konto. Når der logges ind, sendes der en kode til telefonen, som skal tastes ind, første gang computeren bruges. På den måde ved Google, at det den retmæssige ejer, der logger ind.

Også andre metoder

Heather Adkins ville ikke være specifik, da snakken faldt på, hvordan Google vil erstatte kodeordet, og hvilke sikkerhedsprocedurer, vi skal vænne os til i fremtiden. Det giver dog mening for Google at tage et kritisk blik på kodeordet.

For en måned siden fik Google stor kritik på grund af Chrome, deres internetbrowser. Det gjorde de, fordi det er enormt let at se de kodeord, der er gemt i din browser. De er tilgængelige direkte under indstillinger, uden nogen form for sikkerhed.

Heather Adkins forklarede dog, at de blandt andet arbejder sammen med Motorola om nye sikkerhedssystemer. Blandt andet NFC-tags. Ideen er, at du har en lille plastik-chip i mønt-størrelse, eksempelvis i dit tøj, som kan låse din enhed op. En art digital nøgle.

Dit fingeraftryk er det nye

Det virker også sandsynligt, at Google vil give sig i kast med genkendelse af fingeraftryk. Motorola lancerede i 2011 en telefon med indbygget fingeraftrykslæser, og med købet af Motorola sidste år virker det logisk, at Google vil bruge dine fingre som nøgle til dine digitale dingenoter.

Senest har Apple gjort fingeraftrykslæseren aktuel igen, da den nye iPhone 5S har en sådan indbygget i knappen på fronten. Den bruges både, når telefonen skal låses op, men kan også fungerere, når man skal verificere et køb i Apples App Store. Helt uden brug af gammeldags kodeord.

Har du du en telefon, der kører Googles Android-styresystem, så har du allerede alternativer til det konventionelle kodeord. Når du skal låse telefonen op, kan du i stedet vælge at tegne et mønster på skærmen. Microsoft har en lignende funktion i deres Windows 8.

Nyere versioner af Googles telefoner har også ansigtsgenkendelse, som bruger kameraet på fronten. Her kigger du blot ind i telefonen, som genkender dit ansigt, hvorefter telefonen automatisk låser op.

På verdensplan er det mest populære kodeord »password«.