Gør skuresvampen ren i mikroovnen

Mikroovnen er ikke kun god til at opvarme rester og lave popcorn. Den kan bruges til at zappe de bakterier væk, der vrimler på karklude og skuresvampe.

Gør svampen ren i mikroovnen. Foto: University of Florida/Kristen Bartlett Fold sammen
Læs mere

En tur i mikroovnen er en hurtig og effektiv måde at sterilisere køkkenets klude, svampe og børster, siger forskere fra University of Florida.

- På to minutter kunne vi udrydde de fleste bakterier, siger professor Gabriel Britton, der har ledet undersøgelse af helt almindelige husholdnings-mikroovnes evner som sterilisatorer.

- Folk giver tit deres skuresvampe og opvaskebørster en tur i opvaskeren, men hvis de virkelig vil desinficere dem og ikke bare gøre dem rene, skulle de bruge mikrovnen i stedet, siger Britton.

I forsøgene blev skuresvampe dyppet i en spildevandsblanding med afføringsbakterier, virus, parasitter, bakterier og sporer af Bacillus cereus. Det sidste er en jordbakterie, der også herhjemme ofte ses ved fødevareforgiftning, og som er ganske svær at slå ihjel, fordi den har en høj grad af resistens over for bestråling, varme og kemiske midler.

Svampene blev lagt i en helt almindelig mikroovn til husholdningsbrug, og blev "zappet" med varierende strålestyrke i varierende tider.

Bagefter blev vandet vredet ud af svampene og testet for mikrobiologisk indhold.

Målingerne viste, at en tur på to minutter ved fuld styrke i mikroovnen gør kål på 99 procent af patogenerne i svampen. Den hårdføre Bacillus cereus krævede længere zappe-tid, men efter fire minutter var også de sidste sporer af denne synder sat ud af spillet.

Metoden kan bruges på alle køkkeneffekter, der kan gøres våde og lægges i mikroovnen, fx viskestykker, karklude, svampe osv.

Det er varmen snarere end mikrobølgerne, der slår bakterierne ihjel, mener forskerne, der også har forsøgt med mikroovn som våben mod miltbrand-sporer og andre biologiske våben. Her er resultaterne dog mindre sikre.