Global opvarmning udløser »potentiale for mere tordenvejr«

Tager man det lange lys på i det danske vejrs udvikling, kan global opvarmning have skabt bedre betingelser for torden. »Det kræver, at man ser på udviklingen over en lang række af somre, men så vil vi nok se, at der er flere og flere tordenbyger,« siger ekspert.

Et klassisk slagsmål mellem kold og varm luft resulterede onsdag og natten til torsdag i voldsomme tordenvejr over Danmark. Foto: Kristian Juul Pedersen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der har været noget i luften det seneste døgns tid. Mellem 3.000 og 4.000 lyn skulle i løbet af onsdagen og natten til torsdag have oplyst himlen over Danmark, hvor tordenvejr skabte forsinkelser i trafikken, forårsagede flere brande og kulminerede, da et lyn onsdag i de sene aftentimer i Københavns Lufthavn ramte en 58-årig medarbejder.

I Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) understreger vagthavende meteorolog Henning Gisselø, at det endelige antal lyn endnu ikke er opgjort.

Der var tale om et »klassisk slagsmål« mellem kold luft mod vest og varm luft mod øst, forklarer meteorologen og uddyber, at kombinationen af fugt og varme resulterede i tordenbyger og hvide lyn, som flængede himlen over Danmark.

Ifølge Henning Gisselø skal man dog huske på, at mængden af torden i Danmark i høj grad afhænger af de overordnede vejrforhold.

»Sidste sommer havde vi i stedet tørvejr tre måneder i træk,« påpeger han.

Ifølge meteorologen kan den globale opvarmning have øget mængden af energi i luften.

»Det betyder, at der er et potentiale for mere torden, så vi herhjemme måske vil opleve denne type vejr hyppigere. Det kræver dog, at man ser på udviklingen over en lang række af somre, og så vil vi nok se, at der vil være stadig flere tordenbyger. Blot kan man ikke sige, at der er flere lyn fra år til år, men den type regn- og tordenbyger, som krydsede Danmark i går, har vi set i lang tid,« siger Henning Gisselø:

Generelt, understreger han, skal man dog huske, at der ikke har været noget banebrydende ved det seneste døgns tordenvejr.

»Vi har selvfølgelig set forholdsvis mange lyn, men det er ikke »rekordmange«. Der skal vi nærmere op på 10.000 i løbet af et døgn,« siger Henning Gisselø.

Mere udsat i lufthavn

Onsdag aften bekræftede Københavns Politi over for nyhedsbureauet Ritzau, at den 58-årige mand fra  Københavns Lufthavn var uden for livsfare.

Spørger man Henning Gisselø, kan der dog være flere grunde til, at den uheldige lufthavnsmedarbejder har været langt mere udsat end gennemsnittet.

»I et tordenvejr skal man undlade at stå på åben mark eller en landingsbane for den sags skyld,« konstaterer han og uddyber, at man ved blot at være ganske få meter høj er mere udsat for at blive ramt af lynet.

Derfor skal man også undgå at stille sig under træer eller andet, der rager op i landskabet. Selv om det generelt er meget få, der bliver ramt af lynnedslag, er det sikreste sted at opholde sig i en bil eller en bygning, lyder budskabet.

»Et hus kan godt nok være højt, men forskellen er, at strømmen søger ned langs bygningen og videre i jorden. Det er det samme i forhold til en bil,« forklarer Henning Gisselø.