Gigantmobilerne kommer

Mobilernes vokseværk er ikke stoppet. Nu vokser de en størrelse mere.

Vokser de meget mere, kan denne mand gemme hele sit hovede omme bag ved sin mobiltelefon. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE KLAMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop som man gik og troede, at mobilerne ikke kunne blive større, blev de det alligevel. Det viser et udpluk af lanceringerne på dette års CES-messe i Las Vegas, der kører netop nu.

Her tyder meget på, at den genre af smartphones, der kaldes 'phablets' - mellemting mellem mobiler og tavlecomputere - fortsat har vokseværk, og nu er det nye sort tilsyneladende skærme på omkring fem tommer.

Dermed tyder meget på, at næste års mobiltelefoner står til at vokse endnu en størrelse, i forhold til de nuværende moppedrenge som fx Galaxy SIII, HTC One X og Nokia Lumia 920, der alle har skærme over 4,5 tommer.

Natten til tirsdag lancerede Sony deres nye topmodel, Xperia Z, med en skærmstørrelse på netop fem tommer - men også ZTE og Huawei har lanceret modeller i phablet-kategorien, hvor sidstnævnte tager prisen for største mobil med en sag på hele 6,1 tommer.

Til sammenligning er en iPad mini 7,9 tommer - så med Huaweis bidrag til genren er grænsen mellem tavlecomputer og mobiltelefon for alvor ved at blive udvisket.

Da Samsung lancerede sin Galaxy Note på IFA-messen i Berlin i 2011 var der mange, der grinte af selskabet og den enorme mobiltelefon, der var udstyret med en skærm på 5,3 tommer. Nu er smilet forstummet - for Note har faktisk solgt over forventning, og senest kunne Samsung afsløre, at mobilen efter to måneder til salg havde solgt i fem mio. eksemplarer.

Samsungs supersællert, Galaxy SIII er noget mindre, men stadig stor med sine 4,8 tommer skærm.

Den britiske bank Barclays har vurderet, at markedet for såkaldte phablets vil vokse til 135 mio. dollars inden for tre år, og stort set alle smartphoneproducenter, udover Apple og Nokia, har produkter i kategorien. Det er dog mindre sikkert om de allerstørste mobiler nogensinde vil blive decidert folkeeje.

Eksempelvis er Apples iPhone 5 blot fire tommer stor, og med en størrelse på 6,1 tommer, kan de diskuteres, om Huawei Ascend Mate reelt ikke i virkeligheden er en mere mobil tavlecomputere, end en egentlig telefon.