Giganter offentliggør hemmelige krav om udlevering

Titusinder af gange på seks måneder har amerikanske myndigheder under hidtil hemmelige love krævet udleveret personlige oplysninger om folk fra internetgiganterne.

Demonstranter foran den amerikanske ambassade i Berlin kræver stop for den omfattende overvågning, som den skandaleramte efterretningstjeneste NSA er midtpunkt i. De kræver al snagen i deres privatliv stoppet. Foto: Britta Pedersen, DPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRITTA PEDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hidtil hemmeligholdte oplysninger kan nu offentliggøres af USAs teknologigiganter, som endelig får lov til at fortælle, at de titusinder af gange er blevet bedt om at udlevere personlige oplysninger om mange af deres brugere til de skandaleramte efterretningstjenester.

Internetgiganten Google blev i de første seks måneder af 2013 bedt om at udlevere oplysninger fra 9.000-10.000 brugerkonti mod 12.000-13.000 de seks måneder forinden. Anmodningerne kom gennem den særlige og hemmelige domstol, Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA).

Google: Det er ikke nok

Googles juridiske direktør, Richard Salgado, kalder offentliggørelsen for et skridt i den rigtige retning.

»Men vi mener fortsat, at større gennemsigtighed er nødvendigt, så alle bedre kan forstå, hvordan overvågningslovene virker, og afgøre, om de tjener offentlighedens interesse eller ej,« sagde han, da Google lagde sine tal frem.

Teknologigiganterne har i stærke vendinger presset på for at få præsident Barack Obama til at tillade, at oplysningerne offentliggøres, hvilket hidtil har været forbudt. Men den megen røre, som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden har skabt ved at offentliggøre tophemmelige papirer, der afslører en særdeles omfattende aflytning og overvågning foretaget af den skandaleramte efterretningstjeneste NSA, har til sidst presset politikerne til at ændre på lovgivningen, så offentligheden nu - med seks måneders forsinkelse og kun med intervaller på 1.000 anmodninger - kan få klarhed over, hvor ofte myndighederne presser på.

Også adressebøger og kalendere i fokus

Hos Microsoft er der ifølge juridisk direktør Brad Smith modtaget anmodninger om at få udleveret oplysninger fra mellem 15.000 og 15.999 konti i januar-juni 2013. 5.000-5.999 Facebook-konti (mod 4.000-6.000 halvåret forinden) og 30.000-30.999 Yahoo-konti har været i søgelyset. Anmodningerne har hos Yahoo omfattet ord i en e-post eller her-og-nu-besked, billeder fra Yahoos Flick-fotodelingstjeneste eller oplysninger fra folks adressebøger eller kalendere.

Apple modtog i første halvår af 2013 249 eller færre FISA-anmodninger.