Giganter kræver stop for overvågning

Otte teknologigiganter kræver, at Barack Obama sætter en stopper for efterretningstjenesternes omfattende overvågning, som krænker folks privatliv og er gået alt for langt.

De seneste afsløringer af, at efterretningstjenesten har aflyttet intern kommunikation mellem Googles servere og mellem Yahoos servere, har for alvor fået teknologigiganterne til at skærpe sikkerheden og nu også gå sammen om at få stoppet den omfattende aflytning. Arkivfoto: Pawel Kopczynski, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Otte af de tungeste teknologigiganter kræver i fællesskab, at USA ændrer sin lovgivning og stopper efterretningstjenesternes omfattende indsamling af data samt begrænser mulighederne for, at de kan give sådanne oplysninger videre.

AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter og Yahoo har efter de mange afsløringer af voldsom overvågning sendt et åbent brev til den amerikanske præsident, Barack Obama, for at få ændret overvågningslovene, så der kommer en bedre balance mellem behovet for sikkerhed og for folks privatliv og rettigheder. Det er meget usædvanligt med en fælles og så bred front.

Tid til ændring

»Vi forstår, at myndighederne har pligt til at beskytte deres borgere. men denne sommers afsløringer har fremhævet det bydende nødvendige behov for at ændre på myndigheders overvågningspraksis verden over. Balancen i mange lande er tippet alt for langt i statens favør og væk fra den enkeltes rettigheder - rettigheder, som er fastlagt i vor forfatning. Det underminerer den frihed, som vi alle hylder. Det er tid til ændring,« skriver de otte med henvisning til den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs aktiviteter.

De første afsløringer af massiv overvågning kom i juni, og siden er der konstant føjet nye afsløringer til, som viser, hvordan NSA f.eks. har aflyttet den tyske forbundskansler Angela Merkels personlige mobiltelefon i årevis, har skaffet sig adgang til at kunne overvåge den interne trafik hos Google og Yahoo, har opsamlet oplysninger om millioner af telefonopkald i en række lande og indsamler milliarder af geografiske oplysninger om mobiltelefoners placering.

»Vi opfordrer USA til at gå i spidsen og skabe reformer, som sikrer, at myndighedernes overvågning klart begrænses af lovgivning, der er i overensstemmelse med risiciene, og som er transparent og genstand for uafhængig kontrol,« hedder det i det åbne brev.

Efterretningstjenester: Nødvendigt mod terrrorangreb

Efterretningstjenesterne hævder, at overvågningen er nødvendig for at kunne afværge terrorangreb.

Efterretningstjenesterne kan få godkendelse fra en hemmelig domstol til at indsamle kæmpe mængder af telefonoplysninger fra USA og udlandet og kunne indsamle oplysninger om folks brug af Internet, historikken, søgninger og onlinechat.

Derfor kræver de otte giganter, at efterretningstjenesterne skal »begrænse overvågningen til specifikke, kendte brugere af lovmæssige grunde og ikke gennemføre masseindsamling af data om internetkommunikation«.

Edward Snowden har fået bevilget et års politisk asyl i Rusland efter afsløringerne, som teknologigiganterne ser som skadelige for den tillid, som deres brugere nødvendigvis skal have for at vælge at bruge netop deres ydelser.

En række komitéer vil inden nytår ifølge den britiske finansavis Financial Times aflevere en rapport om, hvordan efterretningstjenesternes indsamling af oplysninger kan ændres.

Det åbne brev er publiceret på http://reformgovernmentsurveillance.com.