Gigant gør mobildata i udlandet gratis

Tysk telekæmpe indfører gratis dataroaming i 115 lande.

Det tyske T-Mobile lægger for med gratis databrug i 115 lande. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Første konkrete skridt mod en afskaffelse af ågerpriserne for at bruge internetforbindelsen fra udlandet tages nu, efter at USAs fjerdestørste mobilselskab afskaffer dataroaming i 115 lande, heriblandt Danmark.

T-Mobile, der ejes af Europas største telekoncern, tyske Deutsche Telekom, vil fra 31. oktober afskaffe alle ekstraudgifter på at bruge mobilforbindelsen til at gå nettet, når man er i udlandet. Samtidig bliver talepriserne sat ned, så det højst vil koste 20 cent i minuttet (1,10 kroner), uanset om man ringer til mobil- eller fastnetnumre. I mindst 70 lande bliver det helt gratis at ringe til fastnettelefoner.

Hastigheden er det kildne punkt

Det kildne punkt er, med hvilken hastighed man kan bruge netforbindelsen over mobilnettene. Der er tegn på, at det næppe er de hurtigste hastigheder, som nu bliver gratis. For T-Mobile vil - for 15 dollars om dagen med 100 megabyte data eller 25 dollars om ugen med 200 megabyte - sælge særlige roamingabonnementer med højere datahastigheder. Og når pakken er brugt op, kan man købe en ny.

Uagtet at den gratis roaming kun er velegnet til at læse e-post, bruge sociale netværk, surfe på nettet og andre almindelige opgaver og ikke til at se film i højdefinition over netforbindelsen, er der tale om et markant opgør med roamingpriserne, og det vil næppe gå ubemærket hen.

EU-Kommissionen kom for nylig med et opsigtsvækkende udspil om helt at afskaffe roaming i de 28 EU-lande fra om få år. Udspillet skal nu forhandles politisk, og trods de umiddelbart besnærende udsigter er der frygt for, at f.eks. EU-landenes forskellige momssatser vil kunne skabe kaotiske tilstande på telemarkedet.

Giver stadig penge

T-Mobiles amerikanske topchef, John Legere, siger, at hvor andre teleselskaber har tjent store penge på roaming, har T-Mobile ikke gjort det, fordi selskabet ikke har så mange rejsende erhvervskunder. Derfor forventer han ikke, at ændringerne vil koste T-Mobile meget.

Men selv hvis T-Mobile ikke vinder nye kunder på tiltaget, står selskabet ikke til at miste penge. De nuværende aftaler med udenlandske teleselskaber omfatter nemlig større datamængder, end T-Mobiles kunder bruger i øjeblikket.