Gemte måneskatte fundet i Neil Armstrongs skab

Et kamera, som har været på Månen og tilbage igen, er blandt de godt 45 år gamle artefakter, der er dukket op i astronauten Neil Armstrongs skab. Nu kan interesserede se de historiske genstande på museum.

Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»That's one small step for man, one giant leap for mankind.«

Det kamera, der fangede det berømte »lille skridt«, da astronauten Neil Armstrong som det første menneske satte sine fødder på Månen, kan nu ses efter knap 45 år i et skab. Det skriver CNET.com.

I 2012 kontaktede Armstrongs enke museumskurator Allan Needell og fortalte, at hun havde fundet en hvid taske i et skab i parrets hjem. I tasken, der blev identificeret som en såkaldt »Temporary Storage Bag« og blev brugt af astronauter, indeholdt ud over kameraet blandt andet et spejl og en nødskruetrækker.

På sin blog skriver Needell, at det for en mand som ham var vanskeligt at forestille sig noget mere spændende og tilføjer:

»Så vidt vi ved, har Neil aldrig omtalt disse genstandes eksistens, og ingen andre har set dem i 45 år, siden han kom tilbage fra Månen.«

»En bunke skrammel«

I første omgang skulle Needell og hans kolleger fra Smithsonian dog finde ud af, om de gemte sager overhovedet havde været med på Apollo 11-missionen og i det landingsmodul, der ramte Månens støvede overflade 20. juli 1969. Det lykkedes, da holdet opdagede et transskriberet lydklip, hvori Armstrong omtaler tasken og dens indhold som »en bunke skrammel, som vi vil tage med tilbage«.

En del af de historiske genstande, der altså har været på Månen og tilbage igen, kan i øjeblikket ses som en del af den midlertidige udstilling »Outside the Spacecraft: 50 years of Extra-Vehicular Activity«, der befinder sig på Smithsonian National Air and Space Museum i Washington DC. Resten bliver forhåbentlig også udstillet:

»At se den slags ting med egne øjne hjælper os til at forstå, at bedrifterne ikke kun er i historiebøgerne eller film, men involverede rigtige mennesker og rigtige ting,« som Allan Needell slår fast i sit indlæg.

Armstrongs taske kommer nu på museeet. Fold sammen
Læs mere