Gas på Mars kan stamme fra liv

NASA’s rover Curiosity har fundet metanforbindelser i jordprøver fra Mars. De kan være efterladenskaber fra levende organismer på den røde planet.

NASA’s rover Curiosity har tilsyneladende fundet metanforbindelser i nye analyser af jordprøver fra Mars. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/JPL-Caltech / HANDOUT

Metan er ikke noget særligt i sig selv. Men hvis det findes på Mars, ville det være en sensation, da gasarten i så fald må stamme fra en aktiv kilde: enten produceres det af levende bakterier eller anden form for biologiske organismer og er dermed et indirekte bevis for liv. Eller også stammer det fra vulkaner på den røde planet, som man ellers troede ikke længere var aktiv.

Derfor vækker det opsigt, at NASA’s rover Curiosity tilsyneladende har fundet metanforbindelser i nye analyser af jordprøver fra Mars. Resultaterne er netop præsenteret på American Geophysical Unions årsmøde. 

»NASA er lidt varsomme i deres udmelding, da resultatet i princippet godt kan være en fejlmåling. Men målingen bekræfter tidligere fund, og viser det sig at være rigtigt, er det ret stort, da det netop var formålet med denne mission. Fundet er i så fald en stor milepæl, som vil bringe vores forståelse af Mars’ udvikling et stort skridt fremad,« siger lektor ved DTU Space Kristoffer Leer, der igennem sin karriere selv har arbejdet med analyser af Mars-data, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Se dig omkring på Mars 

NASA’s forbehold over for egne resultater skyldes, at metanet godt kunne være blevet medbragt af roveren selv fra Moder Jord. Der skulle såmænd ikke mere end prutter til fra en lille ansamling uønskede jordiske bakterier. NASA mener dog, at det er usandsynligt, da alt udstyr på Curiosity er blevet udviklet under sterile forhold.

Samtidigt indgik metanet i kemiske forbindelser, der er fremmede for vores egen planet.

På Jorden producerer alle former for levende kræ metan, ikke mindst køer, der bøvser og prutter så meget, at det øger den globale opvarmning.

Mars er derimod blottet for pruttende køer og andre større dyr, så hvis metanet skulle stamme sig fra levende organismer, må det være fra ukendt mikroskopisk liv.

»Viser det sig, at livet ikke kun eksisterer på Jorden, men også på Mars, er der stor sandsynlighed for, at livet er spredt overalt i universet. Så er der noget, der tyder på, at livet opstår, så snart chancen er til stede,« siger Kristoffer Leer.

Læs også på Videnskab.dk: Dansk astronaut: Kun politikerne holder os fra Mars 

Stammer metanet hverken fra Jorden eller fra liv på Mars, er den eneste anden mulighed vulkaner på den røde overflade, der udspyede gasser fra klodens indre.

Læs hvorfor det også ville være en stor nyhed på Videnskab.dk.