Fysikere skaber noget - ud af intet

For et hold svenske fysikere er det sensationelt lykkedes at skabe lys ud af absolut intet. Resultatet rummer dybe implikationer, ikke mindst om altings skabelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det strider mod enhver logik. For det bør da vel for pokker ikke kunne lade sig gøre at skabe noget ud af ingenting?

Men jo. En hold fysikere fra Chalmers-universitetet i Gøteborg har gjort det tilsyneladende umulige og skabt lys ud af det rene ingenting. Det vil sige fra et fuldstændigt lufttomt vakuum, der er renset for ethvert atom, enhver partikel.


Dermed har fysikerne ført dokumentation for en teori, der blev udfærdiget for 40 år siden - et fænomen, der typisk går under navnet 'usikkerhedsprincippet'.

Ifølge teorien findes der ude i universet reelt slet ikke fuldstændig tom luft, også selv om der ikke findes atomer i det. Bittesmå, uhyre flygtige såkaldte subatomare eller virtuelle partikler kan nemlig spontant dannes og forsvinde igen ud af det blå som følge af det, man kalder en kvantefluktuation.

Men nu er det altså lykkedes for de svenske forskere så at sige at fange en række lysfotoner, der opstod under et eksperiment i et vakuum. Og de gjorde det ved hjælp af en sindrig superledende anordning, der fungerede som et slags spejl, der så at sige kunne 'fiske' fotoner op af intetheden.


På den måde forvandlede de sig fra virtuelle partikler til ægte af slagsen, dog uden masse.

Forskningsresultatet er netop blevet offentliggjort i det førende videnskabelige tidsskrift Nature og citeres nu vidt og bredt i medier over hele verden.

Det skyldes ikke mindst, at det rummer en række dybe implikationer for vores forståelse af universet.

Fysikere mener således, at disse kvantefluktuationer har en forbindelse til den mystiske mørke energi, der menes at udgøre størsteparten af universet, og som holdes ansvarlig for universets accelererende og konstante udvidelse.

Men endnu mere svimlende er det forhold, at svenskerne med deres eksperiment meget vel kan have løftet en del af sløret for, hvordan alting blev skabt i The Big Bang for 13,7 mia. år siden.

Mange teoretiske fysikere mener nemlig, at hele universet blev til i kraft af en sådan kvantefluktuation - en lille uregelmæssighed i det absolut tomme rum, der formentlig var den  fysiske realitet "før" Big Bang.

Når "noget" kan opstå ud af ingenting, bør alting også kunne gøre det.

Forskningsresultatet giver også nye perspektiver til den britiske stjernefysiker Stephen Hawkings berømte teori om sorte huller.

Partikler opstår altid i par, men langs et sort huls såkaldte begivenhedshorisont kan den ene halvdel af et partikelpar blive suget ind af det sorte huls enorme massetiltrækning, mens den anden halvdel kan forblive uden for.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!