Frygt for ebola-epidemi i Uganda

22 er døde af ebola i Uganda. Flere hundrede er under observation.

Omkring 101 mennesker menes at være smittet med ebola i Uganda, mens yderligere 350 bliver overvåget i forbindelse med et muligt udbrud af en ebola-epidemi i den vestlige del af landet, oplyser landets sundhedsmyndigheder. På nuværende tidspunkt er dødstallet nået op på 22.

Sygdommen er brudt ud i Bundibugyo-distriktet på Ugandas bjergrige grænse til Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo). Distriktet har omkring en kvart million indbyggere.

Den ugandiske Daily Monitor rapporterer, at Congo har lukket grænsen ved distriktet, men dette er ikke bekræftet af myndighederne.

Kenya og Rwanda screener i øjeblikket rejsende fra Uganda.

Udbruddet begyndte i august, og der spekuleres i de lokale medier i, at myndighederne har holdt oplysningen om udbruddet tilbage for ikke at skræmme delegerede ved et Commonwealth-topmøde. Den britiske dronning Elizabeth og 53 andre statsledere mødtes i den forbindelse i Ugandas hovedstad Kampala for to uger siden.

En leder i the Monitor kritiserer myndighederne for at være for langsomme til at reagere på udbruddet:

»Da ebola ramte i 2000 i det nordlige Uganda, blev vi ramt af panik. Syv år senere, hvor vi burde være bedre forberedt, er vi lige så dårligt forberedte som sidst«, hedder det i en leder.

Myndighederne benægter, at den har holdt oplysninger tilbage og henviser til, at det har taget tid at få testresultater tilbage fra USA

Det har også vist sig at være vanskeligt for myndighederne at få et overblik over omfanget af det mulige udbrud, som følge af, at mange af de lokale landsbyboere er uvillige til at samarbejde med de medicinske efterforskere.

Uganda blev senest ramt af et udbrud af ebola i 2000. Den gang blev 425 mennesker smittet. Lidt over halvdelen af dem døde.