Fremtidens fjernsyn blev vist frem i Berlin

4K-TV er lige rundt om hjørnet, og her har vi samlet de bedste fremvisninger fra IFA-messen.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Som ventet var der masser af 4K-grej, der blev vist frem på IFA-messen, og en række producenter fristede med diverse produkter i høj opløsning.

4K er fremtidens TV-opløsning. Den er fire gange så høj som den nuværende 1080P-opløsning, vi i dag kender som fuld HD, og en af de store indvendinger mod 4K er fortsat manglen på noget at vise i det format. Heldigvis er opskalering af billedet dog et alternativ, der fungerer forholdsvis godt.

Helt på højde med rigtigt 4K-materiale er det dog ikke, men det er langt bedre end fuld HD. Så hvad kan vi vente os i løbet af efteråret og de kommende år inden for dette marked?

Lækkerbisken fra Toshiba


Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Toshiba er med på 4K-toget, og de havde en sat række fjernsyn frem på messen. Her er det 84 tommer-udgaven, der præsenteres. Toshiba fremviste flere forskellige filmklip, samt deres egen opsætning, der viste opskaleringen i TV'et. Hvis du er til spil, så kørte de også et par opsætninger, hvor du kunne spille i 4K.

Sony viser vejen


Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Sony lancerede sin variant med brask og bram på IFA, og vi syntes virkelig godt om det, vi så. En række eksemplarer af TV'et var udstillet, og der var store skarer af folk, der stod paralyserede foran fjernsynene.

Læs også: Fire gange skarpere TV klar til nytår

Panasonic med 20 tommer 4K


Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Panasonic kørte en lidt anderledes 4K-vinkel. De fremviste nemlig en model på 20 tommer, hvilket giver hele 216 ppi. Nu er der sikkert mange, der mener, at man ikke har behov for så høj en opløsning på så lille en skærm, men billedet var, for at sige det mildt, helt fantastisk. Her var der en detaljerigdom, der overgår det meste.


Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ved siden af disse 4K-skærme kunne Panasonic friste med et 8K-TV på 145 tommer. Hvis du kan lide tanken med 4K, så vil du elske 8K, hvilket vi da også gør. 8K svarer stort set til at være der selv. Panasonic viste blandt andet en film med nogle løver, og det eneste, der manglede, var deres brøl.

Grundig holdt sig til prototypen


Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Prototyper er altid spændende, og Grundig fremviste glædeligt deres 4K-prototype. Hvornår vi får nogle færdige produkter at se herfra er usikkert, men nu, hvor der alligevel ikke er så meget materiale tilgængeligt, er der ikke noget, der haster.

LGs 84 tommer kommer til efteråret


Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Et af de første 4K-TV, der kommer i salg, bliver sandsynligvis LGs model. Det er tidligere blevet annonceret, at dette fjernsyn rammer butikkerne i løbet af efteråret.

Sharp fremviser sin IGZO-skærm


Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det ligger lidt i kortene, at der også snart kommer meget høj opløsning på computerskærmene. Med 4K og 8K lige rundt om hjørnet til fjernsyn, så er det kun et spørgsmål om tid, før der også begynder at ske noget på computer-markedet. Ifølge kilder i branchen kan dette ske allerede i 2013.

Men hvorfor vente så længe? Sharp havde i hvert fald en 31,5 tommer skærm med 3.840 gange 2.160 pixel, som de viste frem. Skærmen benytter sig af selskabets IGZO-teknologi (indium gallium zinc oxide).

Læs også: Mere smart TV på dimsemesse

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.