Fremtidens e-bog er udkommet

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man åbner The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, føles det som om, det er lykkedes en at rapse en tryllebog fra Den Forbudte Afdeling i Hogwarts Library. Bogen eller rettere sagt appen er fuld af magi! Intet mindre.

Magien består i, at man som læser og lytter har mulighed for enten at sætte sig ned og få hele historien serveret eller selv gå på opdagelse. Vælger man den sidste løsning, er der utallige muligheder for at hjælpe historien på vej; man kan fx spille på klaver, skrive ens navn på Mr. Morris’ morgenmadsskål, tage billeder, tegne med flyvende bogstaver, lave puslespil og meget mere.

Kort sagt, handler historien om Mr. Morris’ store kærlighed for bøger og de mange eventyr, denne går igennem for at finde dem. E-bogen er skrevet af forfatter og illustrator William Joyce, der har vundet flere Emmy-priser for bl.a. hans arbejde for animationshusene Pixar, Dreamworks og Disney, som alle kender fra bestsellere som Nemo, Wall E eller Up. Den slående lighed, hvad angår fortællerteknik og billedets poetik, med animationsfilmen Up, er derfor ikke helt tilfældigt.

For William Joyce, der er blevet udnævnt af Newsweek Magazine som en af de 100 vigtigste mennesker i det nye årtusind indenfor computeranimationsfilm, er det lykkedes fuldt ud at lave en applikation, som vil danne skole for fremtidens e-bogsforfattere. For en ting er sikkert: efter The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore bliver e-bogs apps aldrig de samme igen.

Appen, der er produceret af MoonBot Studios til Ipad, viser med sikkerhed vejen for nye e-bøger, da den er en blanding af e-bog, 3-D tegneserier og computeranimation. Appen er en interaktiv udgivelse til både børn og voksne og appens meget intuitive overflade gør, at især børn fra 4-årsalderen og frem falder i svime over de mange forskellige muligheder, den giver, som fx at fange flyvende bøger og male himlen blå med musik!

Udover de levende billeder, kan man læse historien sideløbende på bl.a. engelsk, spansk, fransk og tysk. Man kan også vælge teksten, fortælleren og baggrundsmusik fra og i stedet koncentrere sig om alt det, der ellers sker omkring de levende billeder. Her kan man være med til meget, men det ville være synd at røbe her.

Personligt, glæder jeg mig til MoonBot Studios’ kommende e-bogs projekter. Vil man kigge nærmere på William Joyces kommende projekter, er han, udover at udvikle nye apps, i gang med at producere en ny animationsfilm for Dreamworks.