Fremtiden banker på din hoveddør

Hjemmet vil med de mange nye apparater med adgang til nettet udvikle sig til en slags gigantisk mobil, hvor vi kan styre alt fra køleskab til låsen i døren via apps på mobile enheder, spår eksperter.

Om ganske få år vil mange af os styre elektriske apparater i hjemmet via apps på mobilen eller tablet. På den måde kan man kommunikere med eksempelvis ovnen, køleskabet eller fyret, når man sidder på jobbet eller står i supermarkedet og skal købe ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: YUYA SHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er for mange blevet en vane at gribe mobilen først, når en opgave skal klares. For at tjekke, om kroppen har fået motion nok, hvordan formen er på de private finanser, eller for at finde vej til den bedste restaurant i byen. Det er de mange apps til mobile enheder, der i dag løser mange daglige gøremål, og i de kommende år vil det også blive apps, der oftere skal holde styr på hjemmet.

Teknologier i kategorien »internet i alting« er længe blevet kaldt »det næste store« inden for hverdagsteknologi. Som en del af den udvikling får køleskabet, vaskemaskinen, foodprocessoren, dørlåsen og mange flere ting i hjemmet indbygget evnen til at kommunikere med andre enheder. Blandt andet apps på mobilen.

Og i takt med at produkterne i de kommende år finder vej over dørtrinnet til privaten hos flere, vil hjemmet efterhånden kunne sammenlignes med en gigantisk smartphone, hvor apps kan tilføjes efter behov. Det vurderer Mads Thimmer, direktør i Innovation Lab, som følger den teknologiske udvikling.

»Samlet vil alle leverandører til det intelligente hjem komme til at minde om en »app store«, og hjemmet bliver som en gigantisk smartphone, hvor vi kan tilføje apps i form af alt fra smarte termostater til intelligente frysere,« siger Mads Thimmer.

Tag en snak med køleskabet

Der har gennem årene været mange eksempler på produkter til det intelligente hjem, som snarere var udviklet, fordi det teknisk kunne lade sig gøre, end for at gøre en forskel for brugerne. Men ifølge Mads Thimmer begynder udviklingen at nå dertil, hvor flere produkter nu understøtter en mere sikker og komfortabel tilværelse. Det betyder, at forbrugere i højere grad begynder at kunne se ideen med dem. Både i forhold til bedre sikkerhed, besparelser og i form af, at de letter hverdagsopgaver.

Det internationale IT-analysehus Gartner vurderer, at folk i 2017 i gennemsnit vil dele data med 100 forskellige apps og tjenester hver dag – bl.a. fordi de finder vej til flere typer af produkter i hjemmet.

»Brugen af apps vil ikke længere været centreret omkring smartphones og tavlecomputere, men påvirke et bredere udsnit af enheder – fra husholdningsapparater til biler og teknologi til at tage på,« vurderer analysedirektør Brian Blau.

I begyndelsen af januar stod verdens elektronikproducenter da også i kø på forbrugerelektronikmessen Consumer Electronics Show for at vise deres bud på, hvordan den private bolig fremover vil blive mere intelligent. Der var køleskabe og vaskemaskiner, som ejererne kan chatte med, samtidig med at de kan tjekke, om der mangler en særlig ingrediens til aftenmenuen, når de står i supermarkedet. Eller de kan undersøge, hvor langt vaskemaskinen er kommet med at centrifugere. Ligesom der vil være mulighed for at tænde, slukke og give produkter i hjemmet beskeder ud fra den tekst, der bliver skrevet, snarere end ved brug af programmerede kommandoer.

Udviklingen går stærkt

Det er endnu uvist, hvornår produkterne også bliver tilgængelige for danske forbrugere. Men ifølge Henrik Egede, direktør i Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater, FEHA, er det allerede i dag muligt at købe lidt mere intelligente produkter til køkken, bryggers og andre rum i hjemmet.

Det kan eksempelvis være funktioner som timing af ovn og kaffemaskine, overvågning af køleskab via kamera, robotstøvsugere og autodosering i vaskemaskinen, ligesom køleskabe fremover bliver inddelt i zoner, så gulerødder og tomater eksempelvis ikke udsættes for samme temperaturer.

Næste skridt går mod endnu mere intelligens i produkterne, vurderer Henrik Egede:

»Det er lidt som dengang, computerne gik fra at være en slags skrivemaskine til at få adgang til internettet. Det kommer til at ske med mange af hjemmets apparater, hvor det giver særlig god mening for brugen af dem. Det er nok ikke brødristeren, som står næst for.«

Hos IT-analysevirksomheden IDC henviser analysechef i Norden Anders Elbak ligeledes til, at der allerede findes flere eksempler i danske hjem på, at de bevæger sig mod at blive mere intelligente.

»Lige nu sker der rigtig meget på leverandørsiden. Og flere af de intelligente produkter skal styres fra en app på mobilen, i stedet for at ejeren skal finde ind på en hjemmeside for eksempelvis at tjekke elforbruget. Det gør det mere interessant for forbrugeren, men taler vi for alvor intelligente hjem, er vi der ikke endnu,» siger Anders Elbak.

En af udfordringer er, at mange produkter fortsat udvikles, så de kun kan kommunikere med enheder fra samme producent – og endnu ikke på tværs. Mange af de helt nye eksempler er endnu langt fra det danske marked og ikke nødvendigvis godkendt til anvendelse her. Samtidig har omkostningerne fortsat en påvirkning på interessen og på, hvor hurtigt udviklingen går . Der er ifølge Anders Elbak tale om produkter og systemer i en noget anden prisklasse end en mobil eller et nyt TV, og et reelt forbundet hjem vil desuden kræve elløsninger, som understøtter det.

Netværksproducenten Cisco vurderer, at 50 milliarder apparater vil være forbundne i 2020.