Fortsat fald i PC-salget

Salget af PCer fortsætter med at falde for femte kvartal i træk, viser opgørelser fra IT-analysehuse.

Ifølge IT-analysehuse er det producenten Lenovo, de har solgt flest computere i andet kvartal 2013. Arkivfoto: Kiyoshi Ota / Reuters / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIYOSHI OTA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De klassiske bærbare og stationære computere bliver i stigende grad efterladt på hylderne, når der skal investeres i nyt IT-grej. Fem kvartaler i træk er forsendelserne af PCer fra producenterne til forhandlerne faldet.

Det viser en foreløbig opgørelse fra IT-analysevirksomheden Gartner, der betegner det som den længste periode med nedgang i PC-markedet.

Der blev i andet kvartal 2013 i alt solgt 76 millioner computere på verdensplan, hvilket svarer til et fald på 10,9 procent i forhold til samme periode sidste år.

Hos Gartner forbinder analytiker Mikako Kitagawa blandt andet det faldende PC-marked med, at billige tavlecomputere er med til at fortrænge segmentet af billigere computere.

Tidligere i år har Gartner også beskrevet, hvordan en ændring i forbrugernes behov for andre typer enheder som blandt andre tavlecomputere medvirker til et fald i PC-salget. 

IT-analysevirksomheden IDC er ligeledes kommet med en opgørelse af PC-salget.

IDC opgør det til 75,6 millioner i andet kvartal 2013 og betegner det som lidt bedre end forventet.

Det er ifølge begge analysevirksomheder producenten Lenovo, der har sendt flest computere afsted til forhandlerhylderne.

Ifølge Gartner solgte Lenovo i andet kvartal 2013 12,7 millioner enheder, mens producenten HP er næstbedst sælgende med 12,4 millioner enheder.

Herefter følger Dell med knap ni millioner, Acer med 6,3 millioner og Asus med 4,3 millioner solgte computere.

2013 indledt med historisk fald

Allerede i første kvartal meldte analysevirksomhederne om et største fald i salget af bærbare og stationære computere i årevis, fordi pengene i stedet strømmede mod tavlecomputere og smartphones.

2013 blev ifølge IDC indledt med det største fald i salget af PCer, siden selskabet i 1994 begyndte at gøre det op. Det svarede til, at 14 procent færre computere blev solgt i perioden januar til marts 2013 i forhold til året før.

Både IDC og Gartner opgørelser er baseret på, hvad der skibes fra fabrikkerne og dermed ikke det faktiske salg fra butikkerne.