Fortidens uddøde dyr har ikke levet forgæves

Dyrearterne forsvinder fra Jorden, hurtigere end man kan nå at stave til ”uddød”. Men forhistoriske dyrearter kan måske være med til at redde de nulevende dyr, der i dag er stærkt truede.

Mauricio Anton har til sin kunst undersøgt fossiler af sabeltigere og nulevende kattedyr for at kunne lave realistiske gengivelser af sabeltigerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mauricio Anton

Palæo-kunst er ikke malerier af en tallerken med stenalderkost. Det er derimod kunstneres bud på, hvordan for eksempel Tyrannosaurus rex, mammutten og andre uddøde arter så ud.

I en ny bog, der netop er blevet præsenteret på Zoologisk Museum i København, vækker kunstneren Mauricio Anton det forhistoriske kattedyr sabeltigeren til live med pen og papir.

Se de utrolig flotte tegninger i et galleri hos Videnskab.dk.

Mauricio Anton mener, at hans og andres palæo-kunst kan komme Jordens arter til gode, fordi påmindelsen om de forhistoriske dyrs uddøen vil få folk til at passe bedre på de arter, vi stadig har.

»Nysgerrighed er en basal egenskab hos mennesker, og den er vigtig i den her sammenhæng, fordi ved at se billeder af den forhistoriske natur og fossilerne, så vil folk forhåbentlig værdsætte de arter, vi har nu og passe på dem,« siger han.

Læs også hos Videnskab.dk: Sabelkatten dolkede sine ofre

’Vil vi blive ved med at miste arter?’

Det er ikke kun Mauricio Anton, der mener, at sabeltigeren og de andre forhistoriske dyr kan gavne de arter, der stadig lever på Jorden. Forskeren David Nogues-Bravo ser palæo-kunst som et godt værktøj til at vække interessen for de uddøde og nulevende dyr.

»Kunst er en god måde at fortælle folk, hvilke dyr og planter der var for bare 20.000 år siden. Folk vil måske, når de ser kunsten, stille sig selv spørgsmålet: Vil vi blive ved med at miste flere arter?« siger David Nogues-Bravo fra Center for Makroøkologi, evolution og klima på Københavns Universitet. Han forsker i, hvordan dyrs uddøen kan påvirke biodiversiteten.

Læs også hos Videnskab.dk: Planteæder med sabeltænder sender verdens palæontologer på overarbejde

Der mangler stadig viden om de nulevende dyr

Ifølge FN er arterne på vores planet i øjeblikket ved at uddø 100 til 1.000 gange hurtigere end naturligt.

Både David Nogues-Bravo og Mauricio Anton mener, at vi skal vide så meget som muligt, om de arter, der stadig eksisterer, så vi ikke ender med samme problem som med dinosaurerne: At vi kun har kendskab til dem ud fra studier af fossiler.

»Der er ting, som vi aldrig vil komme til at vide om de forhistorisk dyr. Det er dybt frustrerende, men tænk hvis vi mistede tigeren, så ville vi stå i samme problem med dinosaurerne, hvor der stadig er en masse spørgsmål, der mangler svar på,« siger Mauricio Anton og forklarer, at 99 procent af alle arter, der nogensinde har levet på Jorden er uddøde.

Læs også hos Videnskab.dk: Klimaforandringer forpurrer redningen af truede dyrearter