Forskerstjerner over København

I weekenden åbner den største videnskabsbegivenhed nogensinde på dansk grund med deltagelse af tusindvis af videnskabsstjerner og med en kæmpe videnskabsfestival for folket.

En masse videnskabsstjerner vil i weekenden deltage i videnskabsfestivalen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Test din kloakviden, mød verdens mest livagtige robot, hils på en vaskeægte astronaut eller lugt til en kunstig kotelet. Ganske gratis.

Mulighederne er utallige, når den største videnskabsbegivenhed nogensinde på dansk grund åbner på lørdag i Carlsberg Byen i København.

I virkeligheden er der tale om to begivenheder.

Den ene - den tværfaglige og enorme videnskabskonference EuroScience Open Forum (ESOF) - foregår bag lukkede døre i de gamle Carlsberg-fabrikshaller med foredrag af over 400 skarpe forskerhjerner, herunder hele seks nobelpristagere og et samlet deltagerfelt på over 4.000 videnskabsfolk og lignende.

Men lige uden for vil luften være ladet med populær og håndgribelig videnskabsformidling for både store og små under den på mange måder endnu større og frem for alt helt åbne videnskabsfestival Science in the City, der ventes af få deltagelse af over 30.000 mennesker.

Det er ti år siden, at den første ESOF-konference åbnede, dengang i Stockholm, som et europæisk svar på en tilsvarende stor amerikansk konference.

Siden har konferencen, der bygger bro mellem topforskere fra alle tænkelige forskningsgrene, været afholdt hvert andet år og er nu nået til den danske hovedstad.

Barroso og Dronningen

Den officielle åbning af ESOF finder sted på søndag i Carlsberg Byen med deltagelse af bl.a. dronning Margrethe, EU-Kommissions-formand José Manuel Barroso og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

Derefter går det løs med foredrag af en lang række danske og internationale forskerstjerner, herunder den franske nobelpristager og kvantefysiker Serge Haroche og den australske nobelpristager og astrofysiker Brian Schmidt.

Men der er næppe nogen tvivl om, at det bliver væsentligt mere festligt og folkeligt ude på den stort anlagte videnskabsfestival lige ved siden af, hvor man officielt går i luften kl. 11 lørdag med et stort videnskabsshow specielt rettet mod børn, bl.a. med deltagelse af værterne fra TV-serien Store Nørd.

Hvis man ikke har mulighed for at tage turen ud til den gamle bryggerigrund i Valby, kan man i stedet drage til Amaliekaj inde i København, hvor man kan gå om bord på hele tre forskningsskibe og bl.a. smage dansk tang. Eller tage ud til Orientkaj i Nordhavn, hvor man kan gå om bord på en vaskeægte isbryder, den svenske »Oden«.

Den omfattende todelte videnskabsbegivenhed, der slutter torsdag den 26. juni, har fået støtte af EU-Kommissionen, den danske stat og af en række store danske fonde.

Læs mere om de utallige arrangementer på scienceinthecity.dk og på esof2014.org.