Forskersensation: Videnskaben har fået nyt vindue til universet

For første gang nogensinde har videnskaben målt tyngdebølger i universet. Det skaber jubel i forskerkredse, for det kan skabe en helt ny æra i udforskningen af rummet.

Foto: JULIAN STRATENSCHULTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Einstein havde ret.

For præcist 100 år siden forudsagde han, at ekstraordinært voldsomme begivenheder i rummet får selveste rummet og tiden til at folde og krympe sig og udsende bølger: tyngdebølger. Men han troede aldrig, at mennesker ville blive i stand til at opfange dem.

Det er nu helt sensationelt lykkedes, og det skaber vild jubel i forskerkredse verden over.

For med den første måling af tyngdebølger i universet er videnskaben blevet udstyret med et helt nyt vindue til at studere en række af de dybest hemmeligheder derude. Hvorved man efter alt at dømme har skabt en ny æra i astrofysikken.

Målingen blev foretaget i september i fjor på det amerikanske forskningscenter LIGO, der er udstyret med to fire kilometer lange rør med laserstråler inden i. Her - i delstaten Washington - målte instrumenter et hårfint, men alligevel klart signal, som blev bekræftt med en identisk måling stort set på samme tid i delstaten Louisiana flere tusind kilometer borte.

I dag, fem måneder senere, er de mange hundrede forskere, der har været involveret i målingen, fuldt og fast overbevist om, at der er tale om tyngdebølger fra en kollision mellem to sorte huller 1,3 milliarder lysår borte.

Sorte huller er i princippet usynlige, fordi deres enorme og kompakte masse er så stor, at de suger alt til sig, selv lys.

»Det kan sammenlignes med dengang, Galileo begyndte at studere universet med teleskoper. Det her er lige så vigtigt, for det åbner et nyt vindue til udforskningen af rummet,« sagde direktøren for LIGO, David Reitze, da han under heftige klapsalver præsenterede nyheden for verden under et pressemøde torsdag eftermiddag dansk tid.

Bagefter viste han på en skærm en computersimulering af kollisionen mellem de sorte huller, og han understregede, at det ikke var fiktion, men et sandt billede af den ekstreme begivenhed, for den var baseret på konkrete målinger af begivenheden.

»Det er første gang, man har set det,« sagde han.

Ifølge målingen er der tale om kollision mellem sorte huller, der hver især har en udstrækning på omkring 150 kilometer, men hver især med en masse som omtrent 30 sole.

De sorte huller snurrer omkring hinandens tyngdepunkt, men til sidst smelter de sammen, hvilket udløser de voldsomt kraftige tyngdebølger, som 1,3 milliarder år senere bliver opfanget af detektorer i USA. I sammensmeltningsøjeblikket kaster de energi bort svarende til tre gange vores egen sol, og imens bliver rummet omkring de sorte huller voldsomt forvrænget af de enorme tyngdekræfter.

For at opfange signalerne, skal LIGO-laboratoriet skal kunne måle dem med en præcision, der grænser til det umulige. På pressmødet forklarede David Reitze, at det svarer til, at man kan måle en variation i afstanden ud til den nærmeste stjerne på bare en enkelt hårsbred.

Men i de kommende år vil evnen til at måle tyngdebølger blot blive yderligere forbedret, idet tilsvarende instrumenter snart åbner i bl.a. Italien, Indien og Japan.

Håbet er, at instrumenterne om føje år kan foretage direkte målinger af seleste skabelsesøjeblikket, Big Bang. Helt ned til en sølle billiontedel af et sekund, efter at alting tog sin begyndelse.

I den såkaldte og helt ekstreme inflationsfase under Big Bang må der være blevet udsendt tyngdebølger.

Det revolutionerende nye forskningsresultat er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Physical Review Letters.