Forskere: Rygning skader mere end forventet

To ud af tre rygere risikerer at dø tidligt på grund af smøgerne, viser ny australsk forskning.

Foto: Linda Kastrup

Det overrasker de færreste, at rygning kan dræbe.

Budskabet har stået på cigaretpakkerne længe, men ny forskning viser, at hele to tredjedele af rygerne risikerer at dø tidligt på grund af sygdomme relateret til den dårlige vane. Det skriver The Daily Mail.

Dermed lever omkring 67 procent af de cigaret-glade i risikozonen ifølge et nyt australsk studie blandt flere end 200.000 mennesker, der er offentliggjort af tidsskriftet BMC Medicine. Det tal er ifølge undersøgelsen højere end lægernes skøn.

Og det ser ud til, at hver enkelt smøg gør en forskel. Risikoen for, at rygning fører til sundhedsproblemer, stiger nemlig med hver røget cigaret. Eller rettere sagt mængden af tobak pr. dag, lyder det i undersøgelsen.

»Vi vidste, at rygning var skadeligt, men nu har vi et direkte, uafhængigt bevis, der bekræfter de foruroligende resultater, som er kommet frem internationalt,« siger undersøgelsens medforfatter Emily Banks, der forsker ved Australian National University, ifølge The Daily Mail.

Ifølge The Washington Post kan 10 cigaretter om dagen fordoble risikoen for at dø, mens en pakke om dagen kan firdoble risikoen.

Derudover kan rygning forhøje risikoen for at blive ramt af 13 former for kræft, konkluderer den australske undersøgelse.