Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Et fossil af et forhistorisk firben er blevet analyseret af et hold amerikanske forskere, der mener, at det velbevaret krybdyr er intet mindre end 99 millioner år gammelt.
Det er dermed det suverænt ældste af sin slags, og det historiske fund bliver beskrevet som et »missing link«.
Det skriver amerikanske The Huffington Post.
På bedste Jurassic Park-maner er det lykkes at få et hidtil unikt indblik i, hvordan verden så ud for meget længe siden. For adskillige årtier siden blev der fundet flere velbevaret fossiler af krybdyr i en mine i det sydøstlige Asien, i hvad der i dag hedder Myanmar.
Et af disse fund har nu vist sig at være et yderst velbevaret firben, som er 99 millioner år gammelt. Dermed er det omtrent 75 millioner år ældre end det hidtil ældste fund af sin slags, ifølge et amerikansk forskerhold fra Florida Museum of Natural History.
»Det var utroligt spændende at se disse dyr for første gang. Det var spændende og overraskende, hvor godt de er blevet bevaret,« fortæller en af forskerholdets medlemmer Edward Stanley ifølge The Huffington Post.
Forskerne mener, at det forhistoriske firben blev fanget i en klistret klump af harpiks kort efter dets fødsel. Hele krybdyrets krop, inklusiv dets øjne samt dets farverige skæl, er usædvanligt godt velbevaret, ifølge Edward Stanley.
Forskeren forklarer desuden, at især små krybdyr har skrøbelige kroppe, som ofte forgår hurtigt. Men fordi dette firben blev forseglet i en klump af rav, er eksemplaret stort set intakt.
Ved hjælp af moderne digital røntgen teknologi er det derfor lykkes at analysere og datere fossilernes alder uden at skulle ødelægge ravklumperne.
Edward Stanley betegner selv opdagelsen som et 'missing link', der gør at forskere nu kan blive klogere på, hvordan økosystemet så ud i den verden, som de forhistoriske krybdyr levede i. Og det kan samtidig betyde, at selvsamme forskere vil blive endnu klogere på krybdyrenes moderne slægtninge, som vi kender i dag.