Forskere: Kaffen gør dig hverken rask eller syg

Dit kaffeforbrug har ingen indflydelse på, om du for eksempel får diabetes eller forhøjet blodtryk, fastslår nyt dansk forskningsprojekt.

Foto: Maria Hedegaard

En, to eller ti kopper kaffe om dagen.

Det er lige meget, hvor mange krus af den sorte energidrik, vi skyller ned. I hvert fald hvis man fokuserer på risikoen for at få livsstilssygdomme som sukkersyge og forhøjet blodtryk. Det viser ny overraskende forskning.

Et forskerteam fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital har undersøgt kaffeforbruget hos 85.000 danskere ved at fokusere på folks antal af de såkaldte kaffegener og så sammenholde dem med, om man har generne, der bestemmer, om man får diabetes eller bliver overvægtig. Og her er altså slet ingen sammenhæng, forklarer Børge Nordestgaard, der er professor og overlæge ved Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital.

»Jeg synes personligt, det er overraskende. Vi har før set så mange studier, der viste, at kaffeindtag betød noget for diabetes eller overvægt. At det altså var beskyttende over for de her tilstande. Men det kan vi nu sige, overhovedet ikke er tilfældet. Kaffe er meget neutralt,« understreger han.

Metoden med at kigge på arvematerialet er mere sikker end andre metoder, da resultatet på den måde ikke kan blive påvirket af, om folk ved siden af spiser mange eller få gulerødder eller motionerer lidt eller meget.

Kendskabet til kaffegenerne er ikke nyt, men det danske studie har for første gang undersøgt dem detaljeret, forklarer Børge Nordestgaard.

Et menneske har fem forskellige arveanlæg, der har betydning for, hvor meget kaffe vi drikker. Hvis man har fået de her gener fra både mor og far - og altså har ti kaffegener - drikker man mere kaffe, end hvis man ingen har.

»Det betyder, at man kan drikke op til en hel kop kaffe mere om dagen i forhold til, hvis man slet ikke har nogen af dem. Og det er jo rigtig meget i forhold til, at gennemsnitsforbruget for en dansker er to en halv kop kaffe om dagen,« siger Børge Nordestgaard.

De danske forskere vil i fremtiden undersøge, hvad kaffe betyder for eksempelvis kræft, hjertekarsygdomme, samt hvor længe man lever.