Forskere kæder lav IQ sammen med racisme

Er mindre kloge mennesker mere fordomsfulde og tæt knyttet til den yderste højrefløj? Ifølge ny forskning er svaret ja.

Et nyt forskningsstudie viser, at personer der scorer lavt i IQ-test i barndommen har større risiko for at udvikle sig til at være fordomsfulde. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt forskningsstudie fra Brock University i Canada viser, at personer, der scorer lavt i IQ-test I barndommen, har større risiko for at udvikle sig til at være fordomsfulde, og at de som voksne oftere sympatiserer med den yderste højrefløj og socialkonservatismen.

IQ er en test, som afslører hvilken grad af intelligens, man har. Psykologer rundt omkring i verden diskuterer dog stadig intenst, om IQ-test viser hele sandheden om menneskers intelligens.

Orden og struktur

Men hvorfor er det lige, at mennesker med lav intelligens skulle være specielt draget mod racisme eller bare er mere fordomsfulde?

Ifølge undersøgelsen, der er publiceret i Psychological Science, kan det skyldes, at netop de nævnte ideologier har en stærk grad af orden og struktur, hvilket gør det nemmere for mindre begavede at forstå en kompliceret og indviklet verden.

Dr. Brian Nosek, der er psykolog hos University of Virginia, mener godt, at der kan være noget om sagen.

»Virkeligheden er kompliceret og indviklet. Ideologier fjerner det komplicerede og det indviklede og viser en mere simpel løsning. Så det er ikke overraskende, at personer med mindre kognitiv kapacitet vil blive tiltrukket af simple ideologier,” siger Brian Nosek til The Huffington Post.

Brian Nosek mener dog, at mindre intelligente personer kan blive tiltrukket af venstreorienterede ideologier i lige så høj grad som højreorienterede ideologier.