Forskere giver blinde håb om at kunne se

Ved hjælp af stamceller er det lykkedes britiske forskere at gendanne ødelagte synsceller. En dansk ekspert anerkender forskningsresultatet – men ikke alle blinde kan få gavn af metoden.

Britiske forskere har skabt håb om, at blinde og svagtseende kan få dele af synet tilbage ved, at stamceller sprøjtes ind i øjets nethinde. Arkivfoto: Christian Als Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er håb forude for tusinder af mennesker, der ikke ejer evnen til at kunne se.

I det, der betegnes som et afgørende skridt frem mod behandling af blindhed, har et hold af britiske forskere nemlig vist, at det er muligt at genskabe synsceller i øjet ved hjælp af stamceller.

Synsceller, der også kaldes fotoreceptorer, er den del af øjets nethinde, som reagerer på lys og omdanner det til et elektrisk signal, der sendes videre til hjernen.

Hos nogle mennesker er disse celler imidlertid stærkt svækkede eller slet ikke funktionsdygtige. Men det nye forskningsresultat giver håb om, at den type patienter ad åre vil kunne få en del af eller hele deres syn tilbage.

Forskerne fra det anerkendte Moorfields Eye Hospital i London anvendte en ny teknik til at opbygge nethinder i laboratoriet. På den måde blev de i stand til at opsamle tusinder af stamceller, der var kodet til at forvandle sig til fotoreceptorer. Derefter blev disse celler sprøjtet ind i øjnene på en række blinde forsøgsmus.

Ingen magisk kur

Forsøget viste, at cellerne var i stand til at knytte sig til øjets nethinde og begynde at virke. Effekten er imidlertid stadig lav, for ud af 200.000 transplanterede celler var det kun omkring 1.000, som var i stand til at binde sig til øjet og begynde at virke.

Men chefforskeren bag forskningsresultatet, professor Robin Ali, er dybt begejstret og siger til BBC, at »fem år nu er et realistisk mål for at indlede kliniske forsøg«. Altså forsøg på mennesker.

Den førende danske øjenprofessor Michael Larsen, der er tilknyttet Glostrup Hospital, anerkender betydningen af forskningsresultatet, men understreger, at tidshorisonten på kliniske forsøg er »behæftet med betydelig usikkerhed«.

Han siger også, at stamcellebehandling til erstatning af manglende fotoreceptorer ikke er en magisk kur, som vil kunne give alle blinde eller stærkt svagtseende synet tilbage.

»Hvis man har fået ødelagt øjet af syre, eller blindheden eksempelvis skyldes en ødelagt synsnerve eller en defekt i hjernen, kan man ikke anvende denne metode. Men vi kender og samarbejder med forskerne bag resultatet og kan stå helt inde for deres kunnen. Moorfields Eye Hospital er i verdenseliten på området,« siger han.

Store gennembrud for øjenbehandling

Michael Larsen peger i øvrigt på, at der siden årtusindskiftet er kommet en række andre afgørende gennembrud i behandlingen af adskillige øjensygdomme.

Alene inden for de seneste ti år er danskernes risiko for at blive blinde halveret. Det skyldes ikke mindst en ny og effektiv behandling af såkaldt aldersrelateret maculadegeneration, også kaldet AMD eller alderspletter på nethinden. Behandlingen består af indsprøjtninger i øjet med en særlig medicin, der hæmmer væksten af nye blodkar og dermed udsivning af blod og væske i nethinden.

»Danmark er i spidsen, når det gælder indførelsen af nye behandlinger af øjensygdomme,« fastslår professor Michael Larsen.

Han vurderer, at op mod 10.000 danske blinde, heraf en del børn og unge med medfødt blindhed, vil kunne drage fordel af den nye britiske metode, når den engang måtte blive implementeret.