Forskere forsvarer klimaforskning

Flere hundrede forskere angriber i et åbent brev i det ansete fagtidsskrift Science de klimaskeptikere, der drager klimaforskningen i tvivl.

Flere hundrede forskere går nu til modangreb på det, de kalder "politiske angreb" på videnskaben og klimavidenskaben i særdeleshed.

De 255 forskere fra USA kommer med forsvaret i et åbent brev i det videnskabelige tidsskrift Science.

De påpeger, at klimaforskning er kommet under beskydning, akkurat som evolutionsforskningen og udviklingslæren bliver anfægtet af flere religiøse grupper.

Forskerne understreger, at det er nødvendigt at forstå, at videnskabelige konklusioner i sagens natur ikke kan være 100 procent sikre.

Dermed sigter de til den kritik, der er blevet rejst af det internationale klimapanel IPCC. Panelet bliver beskyldt for at komme med fejlagtige oplysninger, ligesom klimavidenskaben i det hele taget er blevet draget i tvivl.

Klimakritik motiveret af særinteresser

De såkaldte klimaskeptikere, herhjemme anført af bl.a. politikeren Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, anfægter, at den globale opvarmning er menneskeskabt, sådan som IPCC når frem til. Angreb motiveret af særinteresser.

- Mange af de angreb på klimavidenskaben og, mere bekymrende, også på klimaforskere fra klimaskeptikerne er ofte motiveret af særinteresser eller dogmer, ikke af et ærligt og redeligt forsøg på at fremstille en alternativ forklaring, der er videnskabeligt tilfredsstillende, skriver forskerne i Science:

- IPCC ...., der involverer tusinde af forskere, som skriver mængder af omfattende rapporter og analyser, vil helt naturligt komme til at lave fejl. Og når de bliver påpeget, bliver de rettet. Men der er intet som helst i de seneste begivenheder (kritikken af IPCC, red.), der har ændret på de grundlæggende koklusioner omkring klimaforandringer.