Forskere finder krea-rum fra stenalderen

Forskere mener, at de i en fransk grotte har fundet det, der kan have været et slags krea-rum for stenalderbørn.

Børnene har bl.a. prøvet kræfter med at forevige uldne næsehorn, mammutter og andre for længst uddøde, europæiske pattedyr. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stenalderens børn hyggede sig også i vuggestuer og børnehaver, hvor de fik lov til at slippe kreativitetet fri med en slags fingermaling.

Således tolker forskere fundet af en lang række huledekorationer udført af børn i de berømte Rouffignac-grotter i franske Dordogne.

Ifølge forskerne er der mange steder i grotterne tydelige tegn på, at børn har kradset eller formet figurer, striber eller symboler i de bløde vægge, og i en af grotterne er der udelukkende værker fra børns hænder.

De yngste af børnene har kun været et par år.

Børnene har bl.a. prøvet kræfter med at forevige uldne næsehorn, mammutter og andre for længst uddøde, europæiske pattedyr.

Forskerne fra engelske Cambridge University vurderer, at denne børnehule kan have været det, der i dag ville svare til en slags kreativt rum i en moderne vuggestue eller børnehave.

- Der er spor efter børn i alle hulerne. Selv dem godt 45 minutters gang fra grotternes indgang. Indtil videre er der ikke fundet steder, hvor voksne har tegnet uden børn, siger arkæolog Jess Cooney i en pressemeddelelse fra universitetet:

- Noget af det, børnene har lavet, sidder meget højt. Så enten er de blevet løftet derop eller har siddet på skuldrene af voksne.

Hun mener, at forskningen i børnekunsten i de franske grotter er "med med til at give fortidens børn en stemme".