Forskere finder afgørende nyt om El Niño

Den berømte og berygtede El Niño påvirker vejret – og dermed også høsten – over hele verden. Forskere har nu kortlagt fænomenet.

Foto: missing
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu ved vi, hvordan det forunderlige vejr-fænomen El Niño Southern Oscillation (ENSO) påvirker høsten i hele verden. Et internationalt forskerhold har lavet en serie verdenskort, der viser, hvordan ENSO påvirker forskellige afgrøder forskellige steder på kloden. Se det hos Videnskab.dk

Det kan hjælpe verdens politikere. Når forskerne finder ud af, at en El Niño-periode snart vil føre til ændringer i vejret, kan politikerne se på kortene og finde ud af, hvordan El Niño vil ændre det forventede udbytte af høsten. På den måde kan de forudse eventuel fødevaremangel – en konsekvens af, at den globale høst af majs, ris og hvede kan falde med over 4 procent.

»Studiet viser, hvor stor global påvirkning ENSO faktisk har på fødevareproduktionen. Prognoser for El Niño og La Niña kan nu blive brugt til at gøre en indsats dér, hvor vi ved, der er en stor påvirkning af høsten.«

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: ’En Katrina-orkan vil slå til hvert andet år’

»Landmænd kan forberede sig ved at ændre i deres dyrkning. Og regeringer kan forberede sig ved at planlægge opbevaring af – og handel med – fødevarer,« siger en af forskerne bag kortene, professor Andy Challinor fra Leeds University og Det Natur- og Biovidenskabelige fakultet ved Københavns Universitet.

I 80 år har videnskabsfolk beskæftiget sig med El Niño. Et pudsigt fænomen, hvor overfladetemperaturen i det østlige tropiske Stillehav stiger. Temperaturstigningerne fører til unormale temperatur- og nedbørsmønstre forskellige steder i verden – og dermed også enten større eller mindre høstudbytte end normalt.

Læs også hos Videnskab.dk: Er flystriber på himlen farlige for mennesker?

Nu har forskerne for første gang skabt sig et sammenhængende billede af, om El Niño, og den efterfølgende periode La Niña, påvirker høsten på globalt plan. Faktisk er det tilfældet.

»Det ville være godt, hvis kortet over konsekvenserne af El Niño kunne være med til at informere regeringer og kommercielle virksomheder. Så kan de træffe de rigtige beslutninger i forhold til opbygning af fødevarelagre, salg af madvarer og afsending af fødevarehjælp til madfattige regioner,« siger hovedforfatteren bag resultaterne, der er publiceret i Nature Communications, professor ToshichikaIizumi fra Japans National Institute for Agro-Environmental Sciences, til Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Myten om Atlantis – fup eller fakta?