Forsker: Nu er kvinder klogere end mænd

Kvinder scorer nu for første gang højere end mænd i intelligens-prøver i IQ-målingens historie.

- I løbet af de sidste 100 år er IQ-resultaterne for både mænd og kvinder steget, men kvindernes er steget hurtigere, siger IQ-forsker James Flynn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yoav Levy

Siden man begyndte at måle IQ, har mænd scoret højere resultater end kvinder. Men nu har kvinderne overhalet mændene for første gang i IQ-målingens historie.

Resultatet er offentliggjort af professor James Flynn, som har forsket i intelligens igennem mange år og har en ny bog på vej om emnet.

- I løbet af de sidste 100 år er IQ-resultaterne for både mænd og kvinder steget, men kvindernes er steget hurtigere, siger James Flynn til den britiske avis  The Telegraph og forklarer, at det er den moderne verdens kompleksitet, der får vores hjerner til at tilpasse sig og øger vores IQ. Og denne udvikling er mere markant hos kvinder end hos mænd. Hvis Flynn skal forklare, hvorfor det er sådan, har han dog brug for endnu mere data, siger han.

Læs artiklen: IQ tests: Women score higher than men (eksternt link)

I den danske afdeling af Mensa, som er en forening for de to procent mest intelligente mennesker, er 25 procent af de cirka 1100 medlemmer kvinder.
Men der er også langt flere mænd, der ansøger om at blive medlemmer, fortæller Mensas formand, John Vestbo Rachlitz Doktor.

- Det virker, som om kvinder skal være mere sikre på sig selv, før de tager testen, mens mænd ikke behøver at tro 100 procent på, at de kan klare noget, før de kaster sig ud i det, siger han.

- Når vi for eksempel på Kulturnatten har afholdt åbne arrangementer med IQ-tests, som kunne give folk et fingerpeg om, hvor på IQ-skalen, de ligger, så vil en flok knægte hurtigt kunne gejle sig selv op til at tage testen og se, hvem der scorer højest, mens en flok piger hurtigt får talt hinanden ned i stedet og bliver enige om, at det nok ikke er noget for dem, siger han.

Meget små forskelle?

Når kvinderne så til gengæld tager Mensa-testen, er der en større procentdel, der rent faktisk kommer ind.

- Jeg vil være tilbageholdende med at konkludere alt for meget, siger John Vestbo Rachlitz Doktor om de nye tal fra Flynn.

- Der har været en lille tendens til, at mænd scorer højere end kvinder, men det er en meget lille tendens. Man ved, at der er små forskelle på, hvordan mænd og kvinders hjerner bearbejder forskellige inputs, og det betyder også, at man skal være lidt forsigtig med at sige, om mænd eller kvinder er mest intelligente. Der er nogle områder, hvor mænd typisk er bedre, og andre, hvor kvinder typisk er bedre. Men det er generaliseringer, siger han.

Af de, der prøver at blive medlem af Mensa gennem en optagelsesprøve, får knap halvdelen et ja. Ifølge Mensas hjemmeside er der ikke nogen betydelig forskel på de mandlige og kvindelige test-tageres resultater.