Forsker advarer om vulkanudbrud på Kanarieøerne: »Risikoen for en megatsunami er steget«

Det aktuelle udbrud i den stejle vulkan Cumbre Vieja på den kanariske ø La Palma skaber nervøsitet blandt visse eksperter. Ifølge dansk vulkanforsker er der nu øget fare for, at en del af vulkanen skrider i havet og udløser en kæmpe tsunami, som kan true dele af USA og Europa. Men risikoen menes stadig at være overordentlig lav.

 
Vulkanen Cumbre Vieja er gået i udbrud på den spanske ferieø La Palma. Video: AP, Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 50 år har den været stille.

Men det ændrede sig søndag eftermiddag, da »Den gamle tinde« – vulkanen Cumbre Vieja på den vestlige kanariske ferieø La Palma – gik i et spektakulært udbrud.

Jorden rystede, fontæner af glødende lava skød flere hundrede meter op i luften, og floder af smeltet stenmasse flød ned ad flankerne og satte vegetation i brand og ødelagde over 100 bygninger.

Ved første øjekast ligner det først og fremmest en lokal katastrofe uden større konsekvenser for omverdenen.

Men 6.000 kilometer borte – på USAs østkyst på den modsatte side af Atlanterhavet – begyndte adskillige vulkaninteresserede søndag og mandag at få nervøse trækninger. Søgetermer som »tsunami« og »megatsunami« steg ifølge Newsweek kraftigt på Google, og på Twitter begyndte brugere at sprede rygter om faren for en monstertsunami – altså en tårnhøj og katastrofal »flodbølge«.

Forklaringen er først og fremmest en efter alt at dømme meget lav, men ikke desto mindre nu voksende risiko for, at La Palma-udbruddet kan udløse en decideret megatsunami, som kan skylle meterhøjt ind over den amerikanske østkyst og for den sags skyld endnu højere ind over en række syd- og vestvendte kyster i det vestlige Europa, herunder dele af Portugal og det sydlige Irland.

Det skyldes, at flankerne eller vulkansiderne af Cumbre Vieja og dermed af hele den sydlige halvdel af La Palma er blandt de stejleste på kloden – og dokumenterbart ustabile. Så måske skal der »blot« et eksplosivt vulkanudbrud til, før den vestligste og mest ustabile del af flanken skrider sammen og styrter i Atlanterhavet med et megaplask. Hvilket kan udløse den nævnte megatsunami.

Et megaplask

Den fremtrædende vulkanekspert og lektor emeritus på Københavns Universitet, Paul Martin Holm, har tidligere forsket i følgerne af sammenstyrtninger i havet af vulkaner. Han siger, at med det nye vulkanudbrud »er risikoen for en megatsunami steget«, og han forklarer:

»Der er ingen tvivl om, at den vestlige flanke af Cumbre Vieja er ustabil. Der er enormt stejlt, og det er en meget stor bjergmasse, der i givet fald kan skride i havet. Man har regnet ud, at lige der, hvor det måtte falde i havet, kan bølgen blive meget høj – måske helt op til 800 meter lige der, hvor plasket sker. Derefter kan en tsunami få retning mod Amerikas østkyst og mod dele af Vesteuropa – og det er ikke fake news. Risikoen er der.«

Paul Martin Holm understreger dog i samme åndedrag, at faren for et kollaps under det aktuelle udbrud formentlig er meget beskeden.

»Men et vulkanudbrud er en kraftig påvirkning af jordskorpen, og på et eller andet tidspunkt vil en større eller mindre del af flanken briste og skride i havet,« fortsætter han.

Paul Martin Holm forklarer videre, at på en anden kanarisk ø, Tenerife, er der flere tydelige ar – store og skålformede udhulninger på bjergsiderne – efter katastrofale skred i forhistorien. Og på Kap Verde-øerne syd for De Kanariske Øer har han som forsker selv været med til at dokumentere, at en bjergmasse på hele 100 kubikkilometer for cirka 112.000 år siden skred i havet  – hvilket må have udløst en enorm tsunami.

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at der ikke fra officiel side vurderes at være en tsunamirisiko forbundet med det aktuelle udbrud i Cumbre Vieja.

Det amerikanske tsunamivarslingscenter NWSNTWC skriver på sin Facebook-side, at der ikke er nogen tsunamirisiko på den amerikanske østkyst »på dette tidspunkt«. Kanarieøernes vulkanologiske institut INVOLCAN understreger, at der både skal meget voldsomme jordskælv og overordentligt eksplosive vulkanudbrud til for at kunne udløse et »flankekollaps«, og i 2017 fastslog den britiske geolog Dave Petley i en blog, at Cumbre Vieja er »strukturel sund«.

Men ikke desto mindre sker det med jævne eller måske snarere ujævne mellemrum, at en stejl og kystnær vulkan skrider i havet under et udbrud og udløser en tsunami.

I december 2018 styrtede en af flankerne på den indonesiske vulkanø Anak Krakatau sammen under et eksplosivt vulkanudbrud. Det udløste en voldsom tsunami, som tog livet af over 400 mennesker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nurul Hidayat/Bisnis Indonesia.

Det mest berygtede eksempel i historisk tid skete i 1883, da den indonesiske vulkanø Krakatau eksploderede med et ubegribeligt højt brag, der kunne høres over intet mindre end en ottendedel af klodens overflade. Med eksplosionen styrtede hele vulkanen i havet og udløste en tsunami, der væltede ind over nærliggende kyster på de befolkningsrige øer Java og Sumatra, hvor over 30.000 mennesker druknede.

I de følgende årtier rejste der sig i graven af den gamle vulkanø en ny vulkan – Anak Kratau eller »Krakataus søn« – og minsandten om ikke også den eksploderede og styrtede delvist i havet i december 2018, hvorefter over 400 mennesker druknede i den efterfølgende tsunami.

Ingen ved, hvor længe Cumbre Vieja-udbruddet på La Palma vil fortsætte. Det kan være i få dage eller flere måneder. Over 5.000 mennesker, herunder cirka 500 turister, er evakueret fra landsbyer i nærheden af de fortsatte udbrud i vulkanen.

Den kanariske ø La Palma beskrives ofte som en af verdens stejleste øer. Hele den sydlige halvdel af øen, der er lidt større end Bornholm, er skabt af den næsten 2.000 meter høje vulkan Cumbre Vieja, der aktuelt er i udbrud.  Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/Flickr.

Rettelse 22.9. 2021 kl. 9.00: I den indledende sætning er »40 år« rettet til »50 år«. Det forrige udbrud skete i 1971.