Fornem Harvard-pris kapret af danskere

Danske bachelorstuderende har vundet både publikumsprisen og prisen for bedste præsentation ved Harvard University's konkurrence i at designe biomolekyler.

Ane Langvad Andreassen, udklip fra præsentationsvideo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nano Creators fra Aarhus Universitet

Hvert år dyster verdens dygtigste nanoteknologistuderende om hæder og ære ved BIOMOD på Harvard University. Det er en designkonkurrence, hvor de studerende dyster mod hinanden i at udtænke og udføre projekter med designede biomolekyler og i at præsentere deres resultater på en kreativ og formidlende måde.

For to år siden resulterede det i en flot førsteplads til en gruppe danske studerende fra Aarhus Universitet.

I år har NanoCreators, et nyt hold bachelorstuderende fra Aarhus Universitet, udmærket sig i den sidste kategori, da de både vandt publikumsprisen og prisen for bedste præsentation. Det skriver Videnskab.dk.

NanoCreators præsenterede deres projekt som en James Bond-film, hvor kræften var skurken, og medicinen var 007's ultimative våben, udviklet af de geniale folk i Q's laboratorium.

Du kan se videoen her.

Video: Nano Creators fra Aarhus Universitet

Nanomedicin serveret mod kræft

Holdets projekt handlede om, hvordan man kan skabe nanomedicin, der virker som et målrettet våben mod kræft.

De studerende har designet en serveringsbakke med låg, der skal bruges til at servere en giftig cocktail specifikt mod de farlige kræftceller, der forårsager metastaser.

Læs også hos Videnskab.dk: Danske studerende vinder over Harvard med ny nanomedicin

Holdet har fremstillet serveringsbakken ved hjælp af DNA-'origami-metoden', og har produceret de giftige kemiske og biologiske cocktails i laboratoriet, men nåede ikke helt i hus med det endelige kræft-detektor system, der viste sig at være særdeles vanskeligt at fremstille.

Tværfagligt samarbejde

Holdet bag NanoCreators læser nanoscience, molekylærbiologi eller kemi på Aarhus Universitet og har sammen lavet et alternativt bachelorprojekt med teamarbejde og tværfaglighed i højsædet. NanoCreators har lavet deres forskning i tre forskellige laboratorier ved Center for DNA nanoteknologi. Holdet består af Malthe Hansen-Bruhn, Caroline Langfeldt Knabe, Minh Lon Lu, Ane Langvad Andreassen, Mikkel Bach Skovsgaard, Nadia Nasser Petersen, Veronica Liv Andersen og Julie Stokkebro Schmøkel.

Igennem et år er projektet gået hele vejen fra brainstorm og idé, over laboratoriearbejde og bachelorrapport for til slut at munde ud i præsentationen af deres arbejde på wiki, video og ved en mundtlig præsentation på Harvard.

Førstepladsen ved BIOMOD gik til det tyske hold 'DNA diamonds'.

Læs også hos Videnskab.dk: Dansk kryds og bolle-robot til tops i international konkurrence