Forbindelsen kappet til hackere

To hackerprogrammer udviklet i Kuwait og Algeriet er blevet afbrudt.

Endnu et netværk af inficerede computere er blevet afbrudt i denne uge - denne gang med udspring i den arabisksprogede verden. Arkivfoto: Kacper Pempel, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er lykkedes at kappe forbindelsen mellem mange millioner virusinficerede computere og de servere, som leverer hackernes instruktioner til dem.

Med en dommerkendelse fra en føderal domstol i den amerikanske ørkenstat Nevada fik IT-giganten Microsoft mandag lov til at omdirigere den internettrafik, som computervirusen sender af sted, og dermed kappe forbindelsen.

Det er softwareprogrammerne Bladabindi og Jenxcus, som er i søgelyset. Ifølge Microsofts sikkerhedseksperter er de programmeret af udviklere i Kuwait og Algeriet og skal være den første skadelige software, som er lavet uden for Østeuropa.

Operationen mod cyberkriminalitet er den niende på fem år, som Microsoft-eksperterne har været med i. Alle tidligere gange har bagmændene været østeuropæere.

7,4 millioner PCer ramt

Jurist Richard Domingues Boscovich fra Microsofts digitale kriminalitetsenhed anslår, at Microsofts eget antivirusprogram har det seneste år optalt 7,4 millioner PCer, der er ramt af de to programmer.

Med de to softwareprogrammer kan man i realtid følge med på den inficerede PCs skærm, aflæse tastetryk og derigennem stjæle kodeord.

Programmørerne har solgt deres programmer til mindst 500 kunder, siger Richard Domingues Boscovich, og de har ligeledes lagt filmklip på YouTube, som viser, hvordan de bruges.

Programmerne kommunikerede med servere hos netværksudbyderen Vitalwerks Internet Solutions i Nevada, hvor hackerne kunne give dem nye instruktioner. Microsoft anklager dog ikke Vitalwerks for at være involveret i kriminalitet.