Foråret er her: Helt usædvanlig varme rammer Danmark

Tirsdag eftermiddag ramte termometeret helt usædvanlige 15,8 grader i Tirstrup på Djursland. Imens har man i Wales slået britisk varmerekord for en vinterdag: 20,6 grader. Det kan skyldes menneskelig påvirkning, siger dansk klimaprofessor.

I London nyder indbyggerne i disse dage det rekordvarme februarvejr med temperaturer på over 20 grader, her Clapham Common i den britiske hovedstad. Fold sammen
Læs mere
Foto: DYLAN MARTINEZ

Du kan godt begynde at smøre plæneklipperen, for sol og lunt vejr brager ned over Danmark med en sådan kraft, at alting spirer derude. Inklusive græsplænerne.

Tirsdag kom termometret til at stå og dirre på helt op til 15,8 grader i Tirstrup i det østjyske grader, oplyser DMI, hvilket er noget højere end de 12,5 grader, som ramte hovedstadsområdet.

Det er kun fjerde gang, siden landsdækkende målinger blev indledt i 1874, at en dansk februardag runder de 15 grader.

I årene fra 2013 til 2018 nåede februartemperaturen herhjemme på intet tidspunkt over 12 grader, skriver TV 2 Vejr. Sidste gang, det skete, var 29. februar 2012, da temperaturen nåede op på 15,1 grader i Tirstrup. Den absolutte danske februarrekord stammer fra København i 1990 og er på 15,8 grader.

Også onsdag bliver der usædvanlig lunt herhjemme med temperaturer på op til ca. 13 grader i stort set hele den sydlige del af landet.

Forklaringen er ifølge DMI et usædvanligt stabilt højtryk lige syd for Danmark. Det pumper vedvarende varme op gennem Nordvesteuropa fra bl.a. Spanien og Portugal. I fredags nåede man i Barcelona helt op på 22,2 grader – ny varmerekord for februar i den catalanske millionby.

Mandag medvirkede højtrykket til, at vintervarmerekorder faldt på stribe i Storbritannien. I Wales nåede man helt op på 20,6 grader – alle tiders varmest målte vinterdag i Storbritannien. I det vestlige London nåede man helt op på 20,4 grader. Den tidligere britiske vinterrekord var på 19,7 grader.

Den menneskelige finger

Klimaprofessor ved Niels Bohr Institutet Jens Hesselbjerg Christensen vil ikke udelukke, at mennesker og dermed vores stigende udledninger af drivhusgasser har mere end en finger med i det usædvanlige varmespil over Europa.

»For hver eneste dag bliver trykket fra de drivhusgasser, som vi udleder, øget, hvilket konstant fører mere energi ind i klimasystemet. Det øger sandsynligheden for, at vi får varmerekorder at se,« siger han.

Dog tilføjer han, at uden øget drivhuseffekt ville der formentlig også have været ganske varmt aktuelt i vores del af verden. Men næppe helt så varmt som det, vi oplever i disse dage.

Ifølge DMI daler temperaturen til mellem seks og ni grader i dagtimerne senere på ugen. Men selv det vil stadig være væsentligt over den gængse temperatur på denne årstid, understreger vagtchef på DMI Steen Rasmussen.