Førstehåndsindtryk: Et døgn med Windows Phone 8

Microsoft har udviklet et system med stort potentiale, men det tog ikke lang tid at finde plads til forbedringer.

Microsoft er ude med dynamiske fliser til smartphonen. Norske Teknofil har dannet sig et førstehåndsindtryk af det nye styresystem efter at have prøvet det i 24 timer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lille døgn er gået siden vi fik HTCs Windows 8X i hånden. Det er naturligvis ikke nok tid til, at vi kan fælde nogen endelig dom over operativsystemet. Men på den anden side er det nok til, at vi har fået høstet vores første erfaringer med det, der er den mest specielle smartphone på markedet lige nu.

Kubisme

Designet på HTC Windows Phone 8X er inspireret af brugerfladen på Windows Phone 8. Det betyder, at den er rektangulær med ret så skarpe hjørner nøjagtig som de fliser, der udgør de grafiske elementer på startskærmen. Denne artikel skal dog ikke handle om selve telefonen, men i stedet om oplevelsen af det nye styresystem fra Microsoft.

Læs også: HTC presser Nokia med nye Windows-telefoner

Menuerne, du møder, når du tænder en telefon med Windows Phone 8, består af firkantede fliser i forskellige størrelser. Disse kan du placere, hvor du vil på din startskærm. I modsætning til iPhone og Android-telefoner er der kun én startskærm. Den kan du til gengæld gøre lige så lang, du ønsker, så du kan blive ved med at rulle ned over skærmen og hele tiden finde flere fliser.

Dynamisk indhold


Indholdet på fliserne ændrer sig. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det specielle ved disse fliser er, at de ikke blot er ikoner, der fungerer som mapper eller genveje til underliggende programmer. Fliserne kan indeholde nyopdateret information, og mange af dem foretager bevægelser, der gør, at forsiden på telefonen hele tiden ændrer sig. Det er det, Microsoft kalder 'Live Tiles'.

Men vent lige lidt. Var det ikke netop det, Microsoft lancerede med Windows 7 for to år siden?

Førstehåndsindtrykket af brugerfladen er, at det ligner Windows Phone 7 utrolig meget. Men der er dog foretaget en del ændringer. Den første, du vil få øje på, er, at de store kvadrater, som der er plads til to af i bredden, nu kan deles op i fire mindre fliser. Fliserne fylder samtidig hele skærmbredden, hvor der tidligere blot blev udnyttet to tredjedele af skærmbredden. Du kan også selv ændre størrelsen på fliserne til et af de tre formater, der nu er tilgængelige.

Men disse ændringer kan næppe kaldes revolutionerende.

Ny låseskærm med mere information

Låseskærmen på telefonen giver dig mere information end tidligere. Du kan se op til fem applikationer med information, som er tilgængelige uden, at du låser telefonen op.

Microsoft kalder dette for 'Live Lock Screen', der giver hurtig adgang til for eksempel Facebook-opdateringer, nyhedsopdateringer og skiftende billeder, og du vælger selv, hvilke fem apps du vil bruge fra indstillingsmenuen på telefonen.

Endelig uden Zune – men erstattet af noget værre?


Dette program skal erstatte det meget udskældte Zune-program. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En nyhed, vi er ret sikre på, mange vil være glade for, er, at du ikke længere skal bruge Zune til at kopiere filer til eller fra telefonen. Du kan synkronisere med iTunes, eller du kan downloade 'Windows Phone app for desktop', som er et iTunes-lignende program fra Microsoft. Sidstnævnte er, som vi skal komme tilbage til, et mareridt.

Så heldigvis: Du kan nu kopiere dine filer direkte til telefonen. Ved tilslutning til en PC dukker telefonen op som en disk, hvor du har adgang til mapperne Documents, Music, Pictures, Ringtones og Videos. Her kan du kopiere eller flytte filer på samme måde, som du ellers flytter indhold rundt på PC'en.

Crash, crash, crash


Væn dig til det. Denne PC-app er foreløbig utrolig ustabil. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Under præsentationen af Windows Phone 8 i mandags hævdede Microsoft, at det tog cirka fem minutter at flytte Jessica Albas iTunes-bibliotek fra hendes iPhone til en Windows Phone 8. Hun må have et meget lille bibliotek. Vi brugte over en halv time, før det crashede, og vi måtte starte fejlsøgningen.

Læs også: Microsoft klar med smartphone-offensiv

Biblioteket var rigtigt nok større end de 14 GB, der var tilgængelig på telefonen, men selv efter at have afkrydset en række album og reduceret listen til 10 GB, så gik der ikke lang tid før appen igen gik ned - og igen, og igen.

Nu er 'Windows Phone app for desktop' kun på beta-niveau (tilgængelig men ikke færdigudviklet). Når telefonen kommer i salg, må vi kunne forvente, at den fungerer smertefrit.

Der er naturligvis flere andre ting, der også gør Windows Phone 8 til et bedre operativsystem en 7.5.

Lad barnet lege med telefonen


Før låseskærmen til side. Du låser ikke telefonen op, men kun et udvalg af apps, som barnet kan bruge. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En af de ting vi kan nævne i den forbindelse er 'Børnehjørnet'. Dette er en funktion, der gør, at børn kan bruge enkelte apps på telefonen uden, at de behøver låse den op. Hvad de skal have adgang til, bestemmer du. Træk låseskærmen til siden, og børnehjørnet er aktiveret.

Dette skal sørge for, at ungen ikke pludselig finder vej til dit videobibliotek eller din Facebook-profil eller får slettet filer.

Tomrum


Vi måtte sidde alene i vores rum. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En anden funktion, vi er begejstrede for, er muligheden for at gruppere kontakter i forskellige rum. Ved at invitere andre ind i rummet kan I dele kalender, billeder, notater og gruppechatte uden, at andre kontakter bliver involveret. Tjekker du ind, kan resten af gruppen (rummet) også se, hvor du er. Vores forsøg på at oprette et nyt sted til indtjekning fungerede dog ikke.

Du kan, i hvert fald i teorien, invitere andre ind i dit rum - også brugere, der ikke har en Windows-mobil. De får en SMS med et link til en hjemmeside, de kan benytte. Vi inviterede flere, både på iOS og Android. De fik linket, som sendte dem til en hjemmeside med besked om, at browserens sprog ikke er understøttet af tjenesten.

Xbox-tjenester på tværs af Windows-enheder


Telefonen fungerer som fjernbetjening til Xbox 360. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En anden ny funktion er streamingtjenesten Xbox Music Store. Denne kan du teste gratis i 30 dage. Den minder om tjenester som Spotify og Wimp, hvor du ved at betale et månedligt beløb kan afspille lige så meget musik, du kan holde ud at lytte til. For at bruge tjenesten skal du registrere et kreditkort - også selv om du kun ønsker at prøve tjenesten gratis i 30 dage.

Læs også: Nu er der musik i Microsoft

Hvis du er Wimp-bruger, kan du også downloade en Wimp-app til din nye Windows Phone 8-mobil. En app fra Spotify skulle også være lige om hjørnet.

Microsoft har herudover lanceret tjenesten SmartGlass. Dette er en tjeneste, der gør, at du kan afspille musik og film, du har købt via Microsofts tjenester på tværs af tavlecomputere, telefoner og Xbox. Vi synes dog, at det er lidt for dårligt, at man skal betale ekstra for at blive guldmedlem på Xbox Live for at kunne benytte tjenesten. Det er altså ikke nok at betale for musikabonnementet.

De vigtigste apps


Udvalget af apps begynder at blive bedre. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

47 af de 50 mest populære applikationer til iOS og Android vil også være tilgængelige til Windows Phone 8. Nu har vi ikke testet alle, men dem, vi har kigget på, er godt tilpasset brugerfladen i Windows Phone 8. Microsofts egen kortapplikation er også forbedret og virker nu uden, at du behøver vælge engelsk som telefonens sprog. Kortene ser også langt bedre ud, end det Apple kunne vise frem.

App-butikken er ikke lige så indholdsrig som på Android og iOS. Det vil nok ændre sig i takt med, at Windows Phone 8 bliver mere almindelig.

Meddelelser

Der er ikke gjort så meget ved meddelelsesapplikationen, men du har lidt flere muligheder for at vælge indhold til MMS (understøtter også position og kontakter), og du kan slette flere meddelelser eller tråde på en nemmere måde end tidligere.

Du kan også skifte baggrundsfarve på meddelelserne, så de bliver mere behagelige at læse, hvis du befinder dig et mørkt sted.

Vi tror på det

Selv om der er noget snavs i maskineriet i form af manglende sprogunderstøttelse til enkelte tjenester, og at du må tegne ekstra abonnement for frit at kunne benytte tjenester på tværs af platforme, så er vores første døgn med Windows Phone 8 gået nogenlunde gnidningsfrit. Telefonen fungerer bedre end Windows 7.5-mobilerne og er bedre tilrettelagt for netbaserede indholdstjenester, som kan bruges på tværs af de forskellige Microsoft-produkter med Windows 8.

Læs også: Pas på: Der er to Windows 8

Der er fortsat nogle funktioner, der ikke fungerer helt problemfrit, men her er der potentiale for videreudvikling.

Bedre hardware og arbejde i skyen


Kraftigere hardware - eller »killer hardware« som Microsoft selv udtrykker det - skal gøre Windows Phone 8 bedre rustet mod konkurrenterne. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Hardwaren i de nye Windows-mobiler er meget kraftigere end tidligere og ved at bruge skytjenesten SkyDrive, kan du arbejde på flere enheder uden, at du behøver kopiere eller synkronisere.

Årsagen er, at de forskellige enheder deler lagringspladsen på SkyDrive, så det i realiteten er den samme fil, du arbejder med, og ikke en kopi.

Smart data-tilpasning

Mange af tjenesterne forudsætter, at du har adgang til internettet, og er du bange for høje dataregninger, så bør du vælge et abonnement, der giver rigeligt dataforbrug. Microsoft har også tilføjet en funktion i Windows Phone 8, som de kalder 'Data Sense'. Den skal sørge for, at du får op til 45 procent mere ud af datapakken på dit abonnement.

Men tjenesten skal understøttes af din operatør, og det gør den foreløbig ikke i Danmark.

Kritiske kommende uger

Windows Phone 8 er et frisk pust med stor brugervenlighed og et stort potentiale, der foreløbig virker lidt uforløst. Men vi har kun haft telefonen i et døgn. Så må tiden vise, hvad vi har at sige, når de første hundrede dage er gået. Det ville være trist for Microsoft, og skæbnesvangert for Nokia, hvis systemet ender med at floppe.

Læs også: Microsoft bekræfter: Flere dimser på vej

Læs artiklen på teknofil.no

Oversat af Janus Bødker.