Første alt-i-en-PC styret af Google Chrome

Elektronikgiganten LG lancerer sin nye Chromebase lige efter nytår som den første ikke-bærbare med Googles nye netcentrerede styresystem.

Sådan ser LGs nye alt-i-en-PC, Chromebase, ud. Den rummer det hele men kræver en internetforbindelse for at kunne fungere, for mange af programmerne og lagerpladsen ligger på nettet. Der er premiere til januar. Foto: LG Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den første alt-i-en-PC, som kører med Googles Chrome-styresystem, er klar, og dermed breder Chrome sig fra rene bærbare computere.

Det er den sydkoreanske elektronikgigant LG, der står bag den 21,5 tommer - eller 55 cm - store Chromebase, som populært sagt er en skærm på fod, men hvor al computerteknologi og -kraft er indbygget i selve skærmen, der har en opløsning i fuld HD (altså 1.920 x 1.080 pixler).

Chrome OS er et computerstyresystem, som bygger på det gratis Linux, og som Google har tilpasset. Det bygger på internetprogrammet Chrome, som Google også står bag, og alle programmer køres gennem Chrome-browseren. Hidtil har Chrome kun været forinstalleret på bærbare PCer og PC-bokse, som har krævet en separat skærm. Alt-i-en-PCen fra LG er den første af sin slags.

Billigere end Windows-PCer

Chrome-PCer plejer at være billigere end sammenlignelige Windows-computere, fordi selve styresystemet er gratis, ganske som Google heller ikke tager sig betalt for sit mobilstyresystem Android, som også er en særlig Linux-version, og som nu er verdens mest udbredte mobilstyresystem. 81 procent af samtlige leverede smartphonetelefoner i 3. kvartal 2013 var Android-telefoner, hvor Apples iOS kun lå på under 14 procent.

Det to år gamle Chrome var oprindelig tænkt som et rent internetprodukt. Det var kun en slags skal, mens alle programmer kørte over netforbindelsen, så man ikke behøvede at bekymre sig om opdateringer af programmerne. Siden har Google ændret Chrome, så det i dag også kan arbejde uden netforbindelse. Udvalget af programmer til Chrome er dog mere begrænset, men blandt de mere populære er Skype, Microsofts Office Web Apps, Photoshop og iTunes - foruden alle Googles egne programmer som Gmail, Google Drive, Google Maps, YouTube, Google Play og Google+ Hangouts. Og Chrome-brugere vil være mere tilbøjelige til at vælge Android-telefoner, fordi genkendeligheden i brugerfladen er så stor.

Chromebase har to gigabyte RAM-arbejdshukommelse men kun 16 gigabyte lagerplads på en SSD-disk, fordi Google ønsker, at man bruger lagerplads på nettet til sine dokumenter. Den beskedne lagerplads i selve computeren gør det muligt at presse priserne ned.

Præsentation i januar

Men hvad Chromebase kommer til at koste, vil først blive meddelt, når LG officielt lancerer den på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i Las Vegas i ørkenstaten Nevada i det sydvestlige USA i begyndelsen af januar.

Chromebase leveres med mus, indbyggede højttalere og kamera (1,3 megapixler i opløsning), netværks- og USB-stik samt HDMI-stik, så andet udstyr kan kobles på og bruge skærmen til fremvisning.

LGs landsmand og konkurrent, Samsung, har solgt flere bærbare PCer med Chrome som styresystem. I starten trak prisen, men mange blev skuffet over funktionaliteten. Derfor tilrettede Google Chrome, så flere programmer kan fungere uden netforbindelse.

Ifølge analysehuset IDC, der følger teknologiverdenen tæt, blev der i 3. kvartal 2013 på verdensplan solgt 697.000 computere med Chrome som styresystem. Det er kun en beskeden mængde af det generelt faldende computersalg, men det er dog over 1.500 procent flere end et år tidligere.

Alt-i-en-PCer er blevet populære, efterhånden som de er faldet i pris. Det manglende virvar af strømstik og ledninger gør dem attraktive til brug i f.eks. stuen eller køkkenet.