Flyvende Felix aflyser sin himmelfærd

Onsdag gør den østrigske Felix Baumgartner atter forsøg på at komme op 36,5 km højde for at foretage et frit fald mod Jorden. Et forsøg tirsdag blev aflyst pga. dårligt vejr.

Felix Baumgartner venter stadig på de rette vejrforhold, så han kan blive sendt til himmels i sin særlige trykkapsel for at fortage et sprnig mod jorden 36,5 km højde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joerg Mitter

Den østrigske vovehals Felix Baumgartner fløj ikke til himmels her til aften.

Han sad ellers klar i sin særlige trykkapsel og ventede på countdown og en fyldt heliumballon, der skulle transportere ham op i 36,5 km højde.

Deroppe på kanten af rummet skulle han have forladt sin kapsel og have foretaget det vildeste frie fald, et menneske nogensinde har foretaget.

Men vinden drillede hele morgenen i Roswell i amerikanske New Mexico, og lidt over 19.30 dansk tid blev missionen aflyst for i dag.

Ballonen bevægede sig alt for uroligt, da den var ved at blive fyldt, og derfor kunne østrigeren ikke foretage sin himmelfærd.

I morgen bliver der gjort et nyt forsøg.

Det vil dog fortsat være et meget risikabelt forsøg.

Undervejs ned gennem den ekstremt tynde og iskolde luft i stratosfæren kan Felix Baumgartner komme til at gennembryde lydmuren og dermed opnå en hastighed på over 1.100 km/ t.

Der er enorme risici forbundet med et sådant rekordforsøg. Derfor har Felix Baumgartners sponsor, energidrikfirmaet Red Bull, ofret store summer på udstyret.

Mest kritisk i den forbindelse er østrigerens trykdragt. Hvis der er den mindste revne i den, vil trykket omkring hans krop forsvinde øjeblikkeligt, hvorefter hans blod populært sagt vil begynde at koge inden for 15 sekunder, hvilket vil være den visse død for ham.

Den anden risiko er kulden. Med temperaturer udenfor på ned til 70 minusgrader risikerer han alvorlige for ikke at sige livstruende forfrysninger, hvis der skulle vise sig at være et beskedent hul i den opvarmede trykdragt.

Endelig er der en tredje risiko, som den erfarne vovehals vil bestræbe sig til det yderste på at undgå: Hvis den 43-årige udspringer ikke formår at svæve stabilt ned gennem luftlagene, kan hans krop gå i ukontrollerbar rotation.

Men klapper alt, vil Felix Baumgartner slå ikke færre end fire verdensrekorder: højeste bemandede ballonflyvning, længste frie fald, højeste hastighed for et faldende menneske samt længstvarende frie fald.

Det frie fald fra nær kanten af rummet ventes at vare mere end fem et halvt minut til cirka 1.500 meters højde.

Først i den højde vil østrigeren lade sin faldskærm folde sig ud og tage cirka fire minutter om at dale til Jorden.

Den gamle faldrekord er hele 52 år gammel og blev udført af den amerikanske jagerpilot Joe Kittinger, der sprang ud fra en ballon i 31 kilometers højde.