Flydende håndsæbe giver allergi

Et konserveringsmiddel i flydende håndsæbe giver så mange alvorlig eksem, at eksperter nu slår alarm.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt skal man have farlige stoffer på sig i længere tid, for eksempel med en creme, for at reagere, men nu får mange eksem efter ganske kort tids kontakt, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

En endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Videnscenter for Allergi viser, at af 26 patienter med svær håndeksem kunne 20 føres tilbage til netop konserveringsmidlet i håndsæben derhjemme eller på jobbet.

- Hidtil har vi troet, at det kun var et problem med produkter, der blev på huden, men nu kan vi altså dokumentere, at det også er alvorligt med f.eks. sæbe, der jo hurtigt vaskes af, siger Jeanne Duus fra Videnscenter for Allergi, som er et samarbejde mellem forskere og støttes af bl.a. Miljøministeriet.

Den nye viden forstærker resultaterne fra to tidligere undersøgelser foretaget herhjemme. Det er konserveringsmidlet methyldibromo glutaronitrile, kaldet MG, som giver eksem. Af samme grund indfører EU forbud mod MG i cremer fra næste år.

I øjeblikket konstateres denne allergiform hos en ud af 20 eksempatienter hos hudlægerne. Konserveringsmidlet er den tredjehyppigste årsag til allergisk eksem, næst efter nikkel og parfume. Fem pct. af eksempatienterne herhjemme er allergiske overfor MG.

faj@berlingske.dk