Flest fødsler uden for byerne

I nogle kommuner får kvinderne langt flere børn end i andre. Familier, der vil have mange børn, søger uden for de større byer, hvor husene er billigere, og der er mere plads, vurderer livsstilsekspert.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//276/276266/276266_original.jpg'>Se i stort format</a><p> Fold sammen
Læs mere

I nogle af landets kommuner er kvinderne særdeles produktive, eller måske skulle man sige re-produktive. De får nemlig langt flere børn end deres medsøstre i andre kommuner og giver landsgennemsnittet på 1,8 børn baghjul.

Selv om Danmark er et lille land, kan der være store forskelle inden for ganske få kilometer. De børnerige lommer ligger således ikke sjældent ganske få kilometer fra de børnefattige, og lægger man tallene ind i et kort over Danmark, kan man se, at de fleste kommuner med storfødende kvinder ligger uden for bykernerne.

»En økonomisk forklaring er, at hvis man gerne vil have mange børn, vil man typisk også gerne have et godt sted at bo, hvor der er råd til et stort hus med græsplæne. Og husene uden for byerne er billigere end husene inde i byerne,« siger livsstilseksperten Henrik Byager, der dog også peger på andre forklaringer end de økonomiske.

»Det er sjældent, at man har fire-fem børn i en lejlighed påØsterbro. Med den store familie kommer der som regel også nogle drømme om marsvin og hunde og at spille fodbold ude på plænen. Det kan man realisere i miljøerne uden for byerne. I den sammenhæng bliver det et overskudstilvalg. Man har råd til at bo i huset inde i byen, men den livsform, man føler vil være den bedste, kan bedst realiseres uden for byen,« siger Henrik Byager.

Børnerige Hashøj
Om familierne i Hashøj på Sydvestsjælland kan tillægge de mange børn, de føder hér, den ene eller anden forklaring, er ikke til at sige, men sikkert er det, at Hashøj er blandt de områder i landet, hvor fødselsfrekvensen er højest.

Hos naboerne i Slagelse er den imidlertid lav, så efter sammenlægningen af kommunerne i januar, da Hashøj blev lagt ind under Slagelse Kommune, kan de glæde sig over flere barnestemmer i den nye storkommune.

»Børn er en berigelse for kommunen,« siger formand for Udvalget for Børn og Unge, Læring og Uddannelse i Slagelse Kommune, Niels Christian Nielsen (S), der dog ikke var bekendt med de formeringsivrige kvinder fra Hashøj.

»Hvis det er en tilvækst, må vi se på børneinstitutionerne, så vi kan planlægge os ud af det,« siger han.

Ingen entydig forklaring
Hans Oluf Hansen, lektor i demografi ved Københavns Universitet, forklarer, at man ikke ud fra det statistiske materiale kan give nogen entydig forklaring på, hvorfor nogle kommuner har flere storfødende kvinder end andre, eller hvorfor de højfertile klumper sig sammen uden for bykernerne, som det særligt tydeligt kan ses i den mørke ring omkring Aalborg.

»Hvis man ser bort fra kommunerne omkring København, forestiller jeg mig, at folk fra højfertilitetskommunerne pendler ind til de omkringliggende købstæder,« siger Hans Oluf Hansen, der bemærker, at kvinderne i de højfertile kommuner i hovedstadsområdet adskiller sig ved, at de har en højere uddannelse, en højere indkomst og en meget lavere arbejdsløshed, end deres medsøstre i højfertilitetsområderne i resten af landet.

»Det er også forståeligt, for der skal knokles en ordentlig husstandsindkomst sammen med boligpriserne i hovedstadsområdet,« siger Hans Oluf Hansen.