Flere kalorier i Jesus' sidste måltid

En undersøgelse af 52 historiske billeder af Jesus' sidste nadver viser, at der er kommet betydeligt mere mad på bordet de seneste 1.000 år.

Leonardo da Vincis "Den Sidste Nadver". Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historiens mest berømte måltid, den sidste nadver, er gennem årene vokset fra at være et beskedent måltid til at være et overflødighedshorn af mad.

Dermed har Jesus og hans 12 disciple fået adgang til langt flere af bordets glæder.

Det kan to amerikanske forskere konstatere, efter at de har analyseret 52 kunstneriske fremstillinger af den sidste nadver, der var Jesus’ sidste måltid skærtorsdag inden korsfæstelsen.

Billederne er malet over de seneste 1.000 år og er samlet i bogen "The Last Supper", der dermed danner grundlaget for analysen.

Analysen bekræfter ifølge den ene af forskerne, professor Brian Wansink fra Cornell University, at portioner og måltider er blevet større og større gennem årene, hvilket bidrager til overspisning.

Det er er i særdeleshed i malerier fra renæssancen, der begynder at komme mere mad på bordet, og analysen afspejler en udvikling, der i dag har ført til det, der bliver beskrevet som en fedmeepidemi i en lang række lande.

Selv om det er ukendt, hvad Jesus og hans disciple præcist fik at spise til det skæbnesvangre måltid, så var der dog brød og vin på bordet.

I de undersøgte malerier er der på 18 procent af dem fisk eller ål på bordet, på 14 procent er der lammekød, mens der bliver serveret svinekød på syv procent af dem.

Forskerne er nået frem til deres resultat ved at sammenligne udviklingen i bl.a. brøds og tallerkeners relative større sammenlignet med størrelsen på Jesus’ hoved.

Analysen viser, at portionerne gennem det seneste årtusinde er vokset med hele 69 procent, størrelsen på tallerkener med 66 procent og størrelsen på brød med 23 procent.

- I løbet af de seneste 1.000 år har vi været vidne til en dramatisk udvikling i produktionen af fødevarer, deres tilgængelighed og sikkerhed, ligesom de er blevet billigere, siger den anden af de to forskere, Craig Wansink fra Virginia Wesleyan College:

- Da vi mener, at kunst afspejler virkeligheden, kan vi konstatere, at denne udvikling er afspejlet i billedet af verdens mest berømte måltid.

Analysen er offentliggjort i tidsskriftet The International Journal of Obesity.