Flere får livsfarlig peanut-allergi

Forskere mener, at peanut-allergi er stigende i Danmark efter undersøgelse af 1.900 personer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke kun risiko for at få lidt ekstra på sidebenene, hvis man mæsker sig i saltede peanuts.Antallet af danskere, der risikerer at dø på grund af overfølsomhed over for den lille, salte jordnød, er steget til samme høje niveau som i for eksempel USA, skriver Urban. Det viser en ny, stor undersøgelse, udført af forskere ved AllergiCentret på Odense Universitetshospital.»Det er den første undersøgelse af sin slags herhjemme, så vi kan ikke direkte sætte tal på udviklingen. Men vi tror helt klart, at vi har set en stigning over de seneste år,« siger professor og leder af AllergiCentret, Carsten Bindslev-Jensen.

Nældefeber og opkast

Forskerne har undersøgt en fødselssårgang og børnenes forældre - i alt 1.900 personer - for peanut-allergi, og resultatet var, at mellem 0,5 og 0,6 procent udviklede overfølsomheden.»Peanut-allergi er en ting, man kan dø af. Så vidt jeg ved, har vi endnu ikke set dødsfald herhjemme endnu, men det er relativt hyppigt i USA,« fortæller Carsten Bindslev-Jensen, der beskriver symptomerne på en allergisk reaktion som nys, løbende øjne, nældefeber, opkastninger og i ekstreme tilfælde kan man dø af kredsløbschok. »Den mest oplagte forklaring er amerikaniseringen af samfundet, hvor man simpelthen spiser flere peanuts. Samtidig er der peanuts og peanut-rester i mange fødevarer, uden at man kan læse det på varedeklarationen, hvilket er et stort problem for mange allergikere,« siger han.

Ærter kan også være farlige

Desuden bekræftede undersøgelsen noget, som kun de færreste er klar over.»At friske ærter er lige så slemme som peanuts, hvis man er overfølsom. Det tror man bare ikke, fordi man ikke får symptomer, når man spiser ærter fra en frostpose. Men når de er rå, kan de udløse den samme allergiske reaktion som peanuts,« siger han.Mange peanut-overfølsomme har altid en kanyle med adrenalin på sig, som kan injiceres i nødstilfælde.Urban villle gerne have haft en kommentar til den ofte manglende information om peanut-rester i fødevarer, men det lykkes i går ikke at træffe administrerende direktør Lars Krobæk fra fødevarebranchens interesseorganisation HTS.