Fladskærmsdyk for første gang

Ikke kun i Danmark falder salget af fladskærme. I hele verden er det gået tilbage i 2012.

epa03571648 A customer checks Sony Corp's flat panel LCD TV Bravia at a discount chain store in Tokyo, Japan, 07 February 2013. Sony announced 07 February 2013 its consolidated financial results for the third quarter ended 31 December 2012. EPA/KIMIMASA MAYAMA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang nogen sinde faldt salget af fladskærmsfjernsyn i hele verden i 2012.

Det er dermed ikke blot i Danmark, at salget går tilbage fra de svimlende højder, som det lå på for et par år siden.

De nyeste tal fra det amerikanske analysefirma NPD Display Search viser, at der i 2012 sammenlagt blev solgt 203 millioner LCD-fjernsyn i hele verden trods et julesalg, som faktisk voksede. Men i alt er det en procent færre solgte fladskærme end i 2011.

210.000 færre fladskærme i Danmark

Alene på udviklingsmarkederne dykkede efterspørgslen med 18 procent, navnlig på grund af den pressede økonomi, men også fordi prisfaldet er taget noget af. I 2012 faldt priserne således blot med to procent.

I 2012 blev der i Danmark solgt 530.000 fladskærmsfjernsyn. Det er 210.000 færre end året før og hele 280.000 færre end i 2010, som var det hidtil største fladskærmsår, viser tal fra brancheforeningen Branchen Forbrugerelektronik (BFE).

LCD er den mest udbredte type af fladskærmsfjernsyn. Den anden type er plasmaskærme, som i Danmark udgør under ti procent af det samlede fladskærmssalg, og sådan har det været i årevis. I andre lande har plasmaskærmene bedre fat i folk.

Ultra-HD på vej

Men plasmasalget faldt med hele 23 procent i 2011. Sammenlagt blev der solgt 30 millioner plasmaskærme på verdensplan i 2012.

Tidligere var der store forskelle på billedet på selve skærmen, når man så fjernsyn, afhængigt af om det var den ene eller den anden teknologi, der var bygget ind i skærmen. Nu er det mere detaillerne, som afgør, om man foretrækker en plasmaskærm frem for en LCD-skærm. Plasmaskærme anses dog typisk for at være de bedste til de store skærmstørrelser.

En ny type af skærm, ultra-HD (af nogen kaldet 4K), er nu på vej. Den har en opløsning, der er fire gange højere end de nuværende HD-fjernsyn. De første - og dyre - apparater ventes på markedet i løbet af i år.