Fiskeolie som kosttilskud beskytter ikke dit hjerte

Ny hjerteforskning viser, at man ikke kan forebygge hjertesygdomme ved at spise fiskeoliekapsler.

Fiskeolier skal spise direkte fra fisken og ikke i pilleform for at beskytte mod hjertesygdom.Foto: CSIRO, det australske nationale institut for teknologi og videnskab. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fisk og andre havdyr indeholder livsnødvendige fedtsyrer, som vores krop ikke kan danne selv. Fedtsyrerne spiller en rolle for hjertesundheden, men ny forskning viser nu, at det ikke nytter at skyde genvej og spise de fiskeoliekapsler, som mange af os ellers køber.

Som kosttilskud forebygger omega-3-fedtsyrerne hverken blodpropper eller åreforkalkning, viser nye forskningsresultater, som har fået Hjerteforeningen til at ændre sine anbefalinger.

»Inden for hjerteområdet har vi i rigtigt mange år rådet hjertepatienter til at spise et dagligt tilskud af omega-3 fedtsyrer for at forebygge blodpropper. Men den nye forskning viser, at dette ingen effekt har. Fiskeolie har simpelthen ikke den forebyggende effekt, man hidtil har troet,« siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason, til Hjerteforeningens blad.

Hjerteeksperterne har konkluderet på baggrund af den nye forskning, at kosttilskud med de såkaldte omega-3-fedtsyrer ikke har mærkbar effekt hverken for dødelige eller ikke-dødelige hjerte-kar-sygdomme. Det gælder både raske personer og patienter med hjertekritiske sygdomme som forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol eller diabetes.

Hverken mennesker i højrisikogrupperne eller dem, som stadig var uden antydning af hjerterisiko, fik en forebyggende effekt ud af at tage kosttilskud med omega-3-fedtsyrer.

»Jeg vil til hver en tid anbefale, at man får dækket behovet for omega-3-fedtsyrer via kosten ifølge de gældende anbefalinger. Fisk er en sund fødevare, som indeholder en masse gode næringsstoffer som proteiner, mineraler og D-vitamin,« siger Hjerteforeningens forskningschef.

De nye undersøgelser og Hjerteforeningen forholder sig kun til fiskeolie-kapslernes effekt på hjertesundheden. Fiskeolien har også vist sig at have en gavnlig effekt på leddegigt og andre tilstande.