Fisk i dambrug får vacciner, som får organer til at klistre sammen

De fisk, vi får fra dambrug og havbure, har ofte fået vacciner, som giver dem ekstremt ubehagelige bivirkninger: sammenklistrede organer, misfarvninger og lavere vækst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når opdrættere avler fisk i enten dambrug eller havbure, er det nødvendigt at vaccinere fiskene for at sikre, at en sygdom ikke slår dem alle sammen ihjel.
Desværre har nogle af vaccinerne bivirkninger, som kan give fiskene alvorlige lidelser, såsom sammenfiltrede organer og lavere vækst. Det er selvfølgelig skidt for fiskeavleren - og i særdeleshed for fiskene selv. På bundlinjen kan det betyde økonomiske tab på millioner af kroner.

Derfor vil en dansk forsker nu gøre vacciner til fisk bedre og med færre bivirkninger. Det skriver Videnskab.dk: Vacciner får fiskeorganer til at klistre sammen

Det vil han, ganske enkelt, gøre ved at lave fiskevacciner med nogle af de samme stoffer, som også bruges i vacciner til mennesker.

»Når vi er færdige, skulle vi gerne stå med en vaccine med få eller slet ingen bivirkninger, der samtidig beskytter bedre mod sygdomme, end vaccinerne gør i dag. Det vil være en klar forbedring af vilkårene for fiskene og samtidig have potentialet til at minimere tab ved sygdomsudbrud i dambruget for fiskeavleren,« fortæller postdoc ved Københavns Universitet Kasper Rømer Villumsen.

Dambrug er i dag en kæmpe industri, der omsætter for milliarder af kroner om året.

Læs også hos Videnskab.dk: Beroligende medicin gør fisk til asociale grovædere

Derfor bliver alle trusler mod fiskenes ve og vel taget meget seriøst, da et tab på blot få procent af antallet af fisk i dambruget kan betyde en økonomisk forskel i udbytte på mange millioner kroner for dambrugsejeren.

Blandt disse trusler hører bakterie- og virusinfektioner til øverst på listen.

Infektionerne har nemlig særdeles gode muligheder for at brede sig i dambrug, da fiskene ofte lever meget tæt, og på den måde kan én inficeret fisk blive til mange inficerede fisk i løbet af meget kort tid.

»Derfor har man i de senere årtier vaccineret mod en lang række af de mest almindelige og mest skadelige virus og bakterier, blandt andet ved brug af injektionsvacciner,« siger Kasper Rømer Villumsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan får man omega-3 uden at spise harsk fiskeolie?

Foruden hele eller dele af bakterier eller virus indeholder injektionsvacciner typisk mineralske olier for at kickstarte og styrke immunforsvarets reaktion på mikroorganismerne.

Men disse mineralske olier kan medføre problemer for fiskene. De leder specielt til problemer i bughulen, hvor de både kan give misfarvninger af forskellige organoverflader og få organerne til at klistre sammen.

»Derfor er det oplagt at finde ud af, hvordan vi kan vaccinere fiskene uden at bruge de traditionelle hjælpestoffer og måske endda gøre vaccinerne mere effektive,« siger Kasper Rømer Villumsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Fiskeolie eller dåsemakrel. Hvor får jeg mest omega-3?