Festivaler fører til mere piratkopiering

Når sommerens festivaler løber af stablen, stiger mængden af musik, der hentes ulovligt. Det antyder en rapport fra musiktjenesten Spotify.

Kraftwerk på Orange Scene på Roskilde Festival søndag d. 7. juli 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse måneder brager live-musikken ud af højttalerne på dyrskuepladser og i bøgeskove landet over. Festivaler som Roskilde, Skanderborg og NorthSide i Aarhus tiltrækker samlet flere hundrede tusinde gæster, som kommer for at høre musikere fra nær og fjern.

Mange kender sikkert følelsen af at ville kende noget af musikken på forhånd. Eller at høre noget på festivalen, som bare må hjem i pladesamlingen bagefter.

Men en undersøgelse foretaget af streamingtjenesten Spotify viser, at nogle festivalgængere tager ulovlige metoder i brug for at sikre sig den fede festivalmusik på iPoden. Spotify har i rapporten zoomet ind på to kunstnere, der spillede på den hollandske Stöppelhaene Festival og fundet ud af, at ulovlige downloads af deres musik steg eksplosivt før festivalen.

Antallet af lytninger på Spotify og det fysiske salg af CDer forholdt sig derimod fuldstændig i ro. Både hos den hollandske rapper Gers Pardoel og hans landsfæller i rockbandet Racoon.

Piratkopiering for nedadgående

Undersøgelsen har ikke beskæftiget sig med danske festivaler, og direktør i musikbrancheorganisationen IFPI, Jakob Plesner Mathiasen, siger, at det ikke er noget man registrerer, fordi problemet med piratkopiering er faldet så meget de senere år.

»I alle de undersøgelser, vi har set, har piratkopiering været så nedadgående, at det ikke er noget, vi har beskæftiget os voldsomt meget med,« siger han.

Han understreger, at streamingtjenesternes samarbejde med festivaler er vejen til at komme problemet til livs. For eksempel har Roskilde Festival arbejdet sammen med musiktjenesten Wimp under de to seneste festivaler, så det har været muligt at gå på opdagelse i musikprogrammet på festivalens hjemmeside.

Danskernes brug af musikstreaming er steget voldsomt over de senere år, mens piratkopiering til gengæld er faldet støt. En undersøgelse foretaget af Megafon for IFPI viste i april, at halvdelen af de adspurgte streamingforbrugere tidligere havde downloadet ulovligt, men at 81 procent procent af dem var holdt op, fordi de havde fået adgang til en streamingtjeneste.