Fem sigtet i USAs største hackersag

Russiske og ukrainske hackere stjal over 160 millioner kreditkortoplysninger og stjal for 1,6 milliarder kroner.

New Jerseys anklager Paul J. Fishman fortæller på en pressekonference om tiltalen mod de fem hackere i den største hackersag i USAs historie. Foto: Eduardo Muñoz, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem mænd fra Rusland og Ukraine er blevet sigtet for kreditkortsvindel i USAs hidtil største sag om cyberkriminalitet.

De står ifølge anklagemyndigheden i New Jersey bag hackning og svindel med hackede oplysninger for 300 millioner dollars - 1,6 milliarder kroner - mod større virksomheder som børsen Nasdaq OMX Group, varehuset Carrefour, varehuskæden J.C. Penney samt betalingskorttjenesterne Visa og Mastercard. De har angiveligt stjålet over 160 millioner betalingskortoplysninger og misbrugt dem selv samt solgt dem videre til andre.

De fem mænd - fire russere og en ukrainer - er i alderen 26-32 år, og to af dem er anholdt. Myndighederne har været på jagt efter dem i flere år, for mange af hackersagerne er tidligere kommet frem.

Solgte kreditkortoplysninger videre

En af de tiltalte, en 29-årig russer, har solgt kreditkortoplysninger videre til andre. Det kostede 10 dollars at købe oplysninger om et amerikansk kreditkort, 15 dollars for et canadisk og 50 dollars for et europæisk, der er dyrere, fordi de indlagt computerchips skal give større sikkerhed.

De fem skjulte deres handlinger ved at hacke sig ind på andres computere, hvor de slog antivirusprogrammet fra og på den måde fik adgang til at aflure folk og deres adgangskoder.

Det europæiske politisamarbejde Europols kortlægning af alvorlig og organiseret kriminalitet i EU, »SOCTA 2013«, påviste i marts, at større hackerangreb, mere onlinesvindel og mere børneporno bliver en stadig voksende trussel mod EU i takt med, at internetadgangen bliver bedre og bredere, samtidig med at cyberkriminalitet for pengenes skyld vil øge andre typer af lovovertrædelser.

I Danmark satte Beredskabsstyrelsen i april for første gang cyberangreb på top 10-faresignallisten.